Zato nimajo vsi avtomobili luknje za dolivanje goriva na isti strani

Foto: Profimedia
Položaj lopute posode za gorivo na avtomobilu je pogosto eno največjih nerešenih vprašanj v avtomobilizmu.
Oglej si celoten članek

Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo nekateri avtomobili loputo za dostop do posode za dolivanje goriva na levi, drugi pa na desni strani? Inženirji lahko po besedah Fordovega predstavnika Marka Schirmerja prosto namestijo loputo rezervoarja za gorivo na levo ali desno stran avtomobila, tisto, ki je najbolj priročna, ko je "tehnika" povezana s karoserijo.

Preverjamo Skok cen materiala za servisiranje vozil, kaj pa avtomehanične ure?

In čeprav bi bil dostop za točenje na vsaki strani precej priročen, česa takega verjetno ne bomo nikoli videli. Predvsem zato, ker električni avtomobili ne potrebujejo posode za gorivo, čeprav imajo nekateri električni avtomobili, na primeru audi E-tron, loputo za polnjenje baterije na obeh straneh.

Nasvet mehanika Rad bi imel rabljenega audija ali BMW, to pravita mehanika

"Namestitev pokrova za točenje goriva je v veliki meri dejavnik pri oblikovanju, lokaciji komponent, kot sta motor in posoda za gorivo ter podvozje," pravi Steve Yaeger iz Nissana. "Z vsemi strukturami in komponentami, ki so pod vozilom, bi inženirji hitro naleteli na omejitve pri poskusu usmerjanja polnilne cevi na isto stran na vsakem vozilu."

Foto: Saša Despot Dizelsko gorivo OMV

Mehanik pojasnil Mehanik pojasnil: Raje žarnica iz trgovine kot iz rezervnega kompleta

Schirmer poudarja, da imajo Američani raje pokrov rezervoarja na levi strani svojega avtomobila. Verjetno zato, ker je v ZDA in drugih državah, kjer vozniki vozijo po desni strani ceste, lažje zaviti desno kot levo ob nasproti vozečem prometu. Večina voznikov bo tako kupovala bencin na postajah, na katere lahko vstopijo z zavijanjem desno. Zaradi tega je možno, da v Združenem kraljestvu, Avstraliji, Novi Zelandiji, na Japonskem, v Indiji in drugih državah, kjer vožnja poteka po levi strani ceste, vozniki točijo gorivo na desni strani.

Avto Kako je videti skriti avtomobilski del?

Obstajajo predpisi o tem, kam postaviti pokrov rezervoarja, vendar tudi slednji ne določajo desne ali leve strani avtomobila. Trenutni predpisi o sistemih za gorivo v avtomobilu velevajo, da je pokrov na najširšem delu avtomobila, znotraj vseh zmečkljivih con in varen pred kapljanjem na vroče dele izpušnih plinov ali električne napeljave.

Robert Frank, avtor knjige The Economic Naturalist, je za PBS Newshour podal argumente o "uravnoteženosti" in navedel, da, če bi imeli vsi avtomobili pokrov rezervoarja na isti strani, bi bilo 50 odstotkov bencinskih črpalk neuporabljenih in bi morali čakati v vrsti za gorivo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:58 15. Januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 16:08 15. Januar 2022.

    Ponovno preverite levo in desno stran. Azijski proizvalaci avtomobilov nameščajo "luknje" na levi strani, tako, da tudi avtomobili uvoženi iz …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.