Avto > Iz druge roke
4759 ogledov

Kako je videti skriti avtomobilski del?

Fotografiranje avtomobilskega dela
1/8
SIC Ljubljana
Strokovni izobraževalni center Ljubljana (SIC Ljubljana) že več kot leto sodeluje v projektu Eramsus+ KA2 Pictionary. Gre za projekt fotografskega dokumentiranja avtomobila po delih. S pomočjo fotografij naloženih na spletni platformi bodo v srednji šoli izobraževali bodoče mehanike.

Avtomobil je sestavljen iz 10.000 delov. Veliko delov je skritih očem. Zato je nastal "Projekt Car Pictionary", ki je financiran s strani evropskega programa Erasmus+, pri projektu pa že več kot leto dni sodelujejo partnerji iz Avstrije, Estonije, Španije, Litve in tudi Strokovni izobraževalni center Ljubljana.

Fotografiranje avtomobilskega dela | Avtor: SIC Ljubljana SIC Ljubljana

"Odzvali smo se na povabilo litvanske šole Vilniaus automechanikos ir verslo mokykla. Poleg šole iz Litve pri projektu sodelujejo tudi partnerji. Naslednji korak je bil, da so med projektne partnerje razdelili zadolžitve. Vsak udeleženec je moral poskrbeti za določene segmente pri sestavi avtomobila," je pojasnil Jernej Krenčan iz SIC Ljubljana.

Zadolženi za tri sklope

Slovenski dijaki so bili zadolženi za fotografiranje notranjost avtomobila, zunanjosti avtomobila in delov, ki omogočajo udobje pri vožnji. Vse fotografije so naložili na posebno spletno platformo, kjer so fotografije razdeljene na sklope avtomobila.

Fotografiranje avtomobilskega dela | Avtor: SIC Ljubljana SIC Ljubljana

V Ljubljani so se projekta lotili tako, da so postavili improviziran studio z belim platnom in lučmi. Na ta način so zagotovili podlago za nastanek profesionalnih fotografij. "Bolj, kot smo se potrudili z lučmi pri fotografiranju, manj dela je bilo kasneje pri obdelavi fotografij pred zaključno objavo," pravi Krenčan, ki nam je pojasnil, da je platforma namenjena predvsem temu, da lahko dijaki vidijo, kako je videti določen del pri avtomobilu, ki je morda skrit za plastiko ali pa pod pokrovom, kjer ni takoj viden.

Fotografiranje avtomobilskega dela | Avtor: SIC Ljubljana SIC Ljubljana

"S pomočjo spletnega portala lahko dijaki raziščejo, kaj se skriva v notranjosti vrat, brez, da vrata razstavijo," pravi sogovornik in dodaja, da so spletni portal pred projektom predstavili učiteljem, ki so jim povedali, da je uporaben tudi pri učenju stroke tujega jezika, saj učitelji anglisti ne poznajo stroke avtoservisne dejavnosti. Preko portala pa lahko tudi sami raziskujejo sestavo avtomobila.

V pomoč pri pouku teorije

Kot dodaja Krenčan tudi učitelji stroke pravijo, da je s pomočjo platforme veliko lažje pokazati določene elemente vozila pri pouku teorije.

Fotografiranje avtomobilskega dela | Avtor: SIC Ljubljana SIC Ljubljana

Poleg končnega izdelka so učitelji, ki smo bili zadolženi na projektu, nadgradili dodatna znanja iz področja fotografiranja ter uporabe programskih orodij za korekcijo fotografij. "Lahko rečem, da je bil to eden težjih in obsežnejših projektov KA2, v katerih smo bili partnerji. Zdaj, ko se projekt končuje, lahko povem, da je ves trud poplačan. Dobili smo veliko novega znanja ter predvsem novih izkušenj pri profesionalni fotografiji. Največja težava je bila, kje dobiti dele za fotografiranje, saj smo morali arhivirati več kot 1000 delov avtomobila. Z iskanjem delov smo imeli največ težav. Tudi ta izziv smo uspešno rešili," pravi Krenčan, ki se ob tem zahvaljuje vsem, ki so kakor koli prispevali pri realizaciji projekta in bili pripravljeni sodelovati in prisluhniti njihovim željam.

Fotografiranje avtomobilskega dela | Avtor: SIC Ljubljana SIC Ljubljana

Trenutno je platforma v zaključni fazi, vsi deli imajo samo angleška imena. Dogovarjajo se, da bi dele poimenovali še v jezikih vseh partnerskih šol, kar pomeni, da bi vsak del imel ime v angleščini, španščini, litovščini, estonščini, nemščini in slovenščini.
 

Komentarjev 1
  • Tana_Kerr 14:18 17.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦