Avto > Iz druge roke
35933 ogledov

Zato nimajo vsi avtomobili luknje za dolivanje goriva na isti strani

bencinska črpalka, gorivo
Položaj lopute posode za gorivo na avtomobilu je pogosto eno največjih nerešenih vprašanj v avtomobilizmu.

Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo nekateri avtomobili loputo za dostop do posode za dolivanje goriva na levi, drugi pa na desni strani? Inženirji lahko po besedah Fordovega predstavnika Marka Schirmerja prosto namestijo loputo rezervoarja za gorivo na levo ali desno stran avtomobila, tisto, ki je najbolj priročna, ko je "tehnika" povezana s karoserijo.

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del Preverjamo Avto Skok cen materiala za servisiranje vozil, kaj pa avtomehanične ure?

In čeprav bi bil dostop za točenje na vsaki strani precej priročen, česa takega verjetno ne bomo nikoli videli. Predvsem zato, ker električni avtomobili ne potrebujejo posode za gorivo, čeprav imajo nekateri električni avtomobili, na primeru audi E-tron, loputo za polnjenje baterije na obeh straneh.

BMW serija 3 Nasvet mehanika Avto Rad bi imel rabljenega audija ali BMW, to pravita mehanika

"Namestitev pokrova za točenje goriva je v veliki meri dejavnik pri oblikovanju, lokaciji komponent, kot sta motor in posoda za gorivo ter podvozje," pravi Steve Yaeger iz Nissana. "Z vsemi strukturami in komponentami, ki so pod vozilom, bi inženirji hitro naleteli na omejitve pri poskusu usmerjanja polnilne cevi na isto stran na vsakem vozilu."

Dizelsko gorivo OMV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

H7 žarnica za avto žaromet Mehanik pojasnil Avto Mehanik pojasnil: Raje žarnica iz trgovine kot iz rezervnega kompleta

Schirmer poudarja, da imajo Američani raje pokrov rezervoarja na levi strani svojega avtomobila. Verjetno zato, ker je v ZDA in drugih državah, kjer vozniki vozijo po desni strani ceste, lažje zaviti desno kot levo ob nasproti vozečem prometu. Večina voznikov bo tako kupovala bencin na postajah, na katere lahko vstopijo z zavijanjem desno. Zaradi tega je možno, da v Združenem kraljestvu, Avstraliji, Novi Zelandiji, na Japonskem, v Indiji in drugih državah, kjer vožnja poteka po levi strani ceste, vozniki točijo gorivo na desni strani.

Fotografiranje avtomobilskega dela Avto Kako je videti skriti avtomobilski del?

Obstajajo predpisi o tem, kam postaviti pokrov rezervoarja, vendar tudi slednji ne določajo desne ali leve strani avtomobila. Trenutni predpisi o sistemih za gorivo v avtomobilu velevajo, da je pokrov na najširšem delu avtomobila, znotraj vseh zmečkljivih con in varen pred kapljanjem na vroče dele izpušnih plinov ali električne napeljave.

Robert Frank, avtor knjige The Economic Naturalist, je za PBS Newshour podal argumente o "uravnoteženosti" in navedel, da, če bi imeli vsi avtomobili pokrov rezervoarja na isti strani, bi bilo 50 odstotkov bencinskih črpalk neuporabljenih in bi morali čakati v vrsti za gorivo.

Komentarjev 2
  • Avatar Ransniolla
    Ransniolla 23:58 15.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • novi957 16:08 15.januar 2022.

    Ponovno preverite levo in desno stran. Azijski proizvalaci avtomobilov nameščajo "luknje" na levi strani, tako, da tudi avtomobili uvoženi iz držav, kjer vozijo po levi imajo "luknjo" na levi strani. Vozim Toyoto. Je pa nekje bilo napisano, da je to ...prikaži več zaradi varnosti, ker če ti zmanjka gorivo in ga dolivaš iz rezervne posode (ročke), varneje dolivati v"luknjo" iz tiste strani, če se ustaviš ob cesti, kjer ni vozišča.