Že deluje: Umetna inteligenca odloči, kdaj se bo prižgala zelena luč

Foto: M. Ha.
Foto: M. Ha.
Na križišču v nemškem mestu Ham kar sedem kamer v kombinaciji z ocenjevalno enoto skrbi, da udeleženci v prometu po potrebi dobijo zeleno luč.
Oglej si celoten članek

V nemškem mestu Ham promet v križišču ureja semaforski sistem, ki ga nadzira umetna inteligenca. Tehnologija lahko zazna, koliko udeležencev v prometu potrebuje zeleno luč na semaforju, določi prednost in se ustrezno odzove. Christian Bressler, vodja prometnega inženiringa in nadzora v gradbeništvu ter mestne uprave za zelene površine, pravi, da gre v smislu kompleksnosti za prvi semafor z umetno inteligenco v Nemčiji.

Foto: Facebook

Križišče uporablja tehnologijo münchenskega podjetja Yunex, ki vključuje video kamere, katerih slike ovrednotijo algoritmi v sistemu awareAI. V ta namen so na križišču v Hamu postavili sedem kamer. Snemajo diagonalno čez ulice, vključno s kolesarskimi stezami in stezami za pešce. Sistem na primer zazna kolesarja 70 metrov od križišča in ga za čas trajanja zelenega vala upošteva pri svojih izračunih. UI lahko zazna tudi, ali se približujejo posamezni pešci ali celotne skupine, kot so šolski razredi, pojasnjuje Bresler. V skladu s tem se zeleni val podaljša na način, da lahko celotna skupina varno prečka ulice.

Bresler zagotavlja, da udeležence v prometu zaradi nadzora snemajo le kratek čas in da se posnetki ne shranjujejo.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:28 29. Julij 2023.

    Jankovič , kaj ko bi se peljal iz PR v Stanežičah do Delavskega doma in videl , kolikokrat se moraš …

  • 13:24 29. Julij 2023.

    To kar se dogaja v LJ z intervali rdećiih luči je za v Bistro , ne pa za nekaj , …

  • 23:09 28. Julij 2023.

    Verjetno ste mislili napisati, da se podaljša interval, če je večja skupina. Namreč, da se podaljša zeleni val, ko imaš …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.