Avto
4362 ogledov

Že deluje: Umetna inteligenca odloči, kdaj se bo prižgala zelena luč

Kranj, semafor, Koroška cesta, Zlato polje M. Ha.
Na križišču v nemškem mestu Ham kar sedem kamer v kombinaciji z ocenjevalno enoto skrbi, da udeleženci v prometu po potrebi dobijo zeleno luč.

V nemškem mestu Ham promet v križišču ureja semaforski sistem, ki ga nadzira umetna inteligenca. Tehnologija lahko zazna, koliko udeležencev v prometu potrebuje zeleno luč na semaforju, določi prednost in se ustrezno odzove. Christian Bressler, vodja prometnega inženiringa in nadzora v gradbeništvu ter mestne uprave za zelene površine, pravi, da gre v smislu kompleksnosti za prvi semafor z umetno inteligenco v Nemčiji.

 | Avtor: Facebook Facebook

Križišče uporablja tehnologijo münchenskega podjetja Yunex, ki vključuje video kamere, katerih slike ovrednotijo algoritmi v sistemu awareAI. V ta namen so na križišču v Hamu postavili sedem kamer. Snemajo diagonalno čez ulice, vključno s kolesarskimi stezami in stezami za pešce. Sistem na primer zazna kolesarja 70 metrov od križišča in ga za čas trajanja zelenega vala upošteva pri svojih izračunih. UI lahko zazna tudi, ali se približujejo posamezni pešci ali celotne skupine, kot so šolski razredi, pojasnjuje Bresler. V skladu s tem se zeleni val podaljša na način, da lahko celotna skupina varno prečka ulice.

Bresler zagotavlja, da udeležence v prometu zaradi nadzora snemajo le kratek čas in da se posnetki ne shranjujejo.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 5
  • Idioti 13:28 29.julij 2023.

    Jankovič , kaj ko bi se peljal iz PR v Stanežičah do Delavskega doma in videl , kolikokrat se moraš ustaviti za en Q , ker eden od tvojih podrejenih ni kos položaju , ki ga zaseda in nikoli ni ...prikaži več slišlal za ZELENI VAL .

  • Idioti 13:24 29.julij 2023.

    To kar se dogaja v LJ z intervali rdećiih luči je za v Bistro , ne pa za nekaj , kar bi služilo prometu ! Kateremu bizgecu na MOL- u na Viču ni jasno , da bi moral tudi sam ...prikaži več v Bistro , ne pa da zaseda takšen položaj , od katerega je odvistno : zrak v LK , delci azbesta od zavor , poraba uvoženega bencina , čas ljudi ko stojijo pred semaforji in obraba motorjev. Eno čisto navadno vprašanje za čelnika na MOL-U . Zakaj na vseh vpadnicah v Center ni ZELENEGA VALA . Zelni val je imela Reka leta 1978.

  • zdrej 23:09 28.julij 2023.

    Verjetno ste mislili napisati, da se podaljša interval, če je večja skupina. Namreč, da se podaljša zeleni val, ko imaš samo en semafor nima smisla. Zopet nekaj čez palec pa 90 stopinj mimo.