Znani zmagovalci v prodaji vozil

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Kaj najraje kupujejo Evropejci, razkriva avtomobilski spletni medij Automotive News Europe v tesnem sodelovanju z analitiki pri JATO Dynamics. Kdo je veliki zmagovalec?
Oglej si celoten članek

Avto V Sloveniji strm padec v prodaji dizelskih avtomobilov

Leto 2017 je še enkrat dokazalo, da evropski kupci avtomobilov najbolj zaupajo evropskim znamkam avtomobilov. Evropejci v letu 2017 za razliko od leta 2016 niso bistveno spremenili okusa pri nakupu novega avtomobila. Novincev je med najbolje prodajanimi le za vzorec. Tako je med kabrioleti na vrhu po priljubljenosti VW beetla zamenjala mazda MX-5, med veliki športnimi terenci je pred VW touaregom ford edge, v razredu eksotov je bentleyja continental GT/GTC zamenjal ferrari 488, nekaj menjav se je zgodilo tudi v premium segmentu. 

Foto: Anže Petkovšek Mazda MX-5

Evropejci v premium segmentu najbolj zaupajo znamki Mercedes-Benz, saj so bili prvi v štirih razredih (mercedes razred C, C coupe, razred E in razred S). 

Avto Na Hrvaškem popolna zaustavitev prodaje avtomobilov

Električni prvič prebili mejo

V razredu malih vozil se je na prvo mesto pred fiat pando prebil fiat 500. V razredu električnih vozil na vrhu ostaja renault zoe. Prav razred električnih avtomobilov beleži največji skok v deležu prodaje, in sicer za 48 odstotkov. V Evropi je bilo lani prvič registriranih 163,591, njihov tržni delež pa kljub temu ostaja majhen, saj je zgolj 1,1 odstoten. Se pa je prvič zgodilo, da je EV razred velik vsaj polni odstotek.

Foto: Saša Despot Renault zoe

V razredu električnih vozil je bil lani, kljub temu, da ni premagal modela renault zoe, moralni zmagovalec hyundai ioniq z 22.037 prodanimi primerki, kar je več kot 18 tisoč več v primerjavi z letom 2016. Renault z modelom zoe beleži rast 44 odstotkov. Prodali so 30.586 primerkov. 

Foto: Žurnal24 Hyundai IONIQ

SUV vozila podirajo rekorde

Razred športnih terencev in križancev je še vedno v vzponu, ne glede na cenovni razred in velikost vozil. Zmagovalci po svojih razredih so renault captur, nissan qashqai, ford edge, BMW X1 in volvo XC60. Razred SUV vozil je zrasel za 18 odstotkov na 4,5 milijona novih vozil, kar je dodatnih 700.000 vozil več kot leta 2016. Športni terenci in križanci predstavljajo tretjino vseh na novo prodanih vozil v Evropi. Lani je bil njihov tržni delež manjši od 30 odstotkov.

Avto Število avtomobilov se bo močno zmanjšalo

Foto: Saša Despot Ford edge

Nissan qashqai ostaja najbolje prodajni križanec v Evropi. Prodali so jih kar 249,063. Na drugem mestu je VW Tiguan (236.488 prodanih enot). Tudi BMW je z modelom X1 prvič presegel številko 100 tisoč prodanih enot. Prodali so jih 119.626, medtem, ko je Volvo mejnik 100.000 prodanih vozil z večjim XC60 zgrešil le za 478 enot (99.513).

Trenutno 7.500 € Država bo sofinancirala še 9.300 avtomobilov

Foto: Saša Despot BMW X1

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.