Zračna blazina za pešce

Foto: Žurnal24 Zračna blazina za pešce
Britanski znanstveniki z Univerze Cranfield so predstavili zanimivo novost, ki bo razveselila predvsem pešce. Gre za prototip zračne blazine, namenjene prav njim.
Oglej si celoten članek

Ekipa strokovnjakov pod vodstvom Rogerja Hardyja z Univerze Cranfield je naredila prototip zračne blazine, namenjene pešcem. "Airbag", izdelan v obliki črke U, je v avtomobilu skrit na zgornji strani motornega pokrova. V trenutku, ko pride do trka avtomobila in pešca in ko slednji pade na motorni pokrov, se v delčku sekunde aktivira zračna blazina. Ta se odpre in preprečuje pešcu, da bi se udaril v vetrobransko steklo. Hkrati napihnjena blazina vozniku ne preprečuje pogleda na cesto.

Za novo zračno blazino so nekatera podjetja že pokazala zanimanje. © Cranfield Impact Centre

 

Ekipa iz Cranfielda je prototip zračne blazine proizvedla za podjetje Takata-Petri, zato ni izključeno, da naj bi iznajdbo kmalu videli v serijski proizvodnji. Hardy pričakuje, da bo njihova zračna blazina za 50 odstotkov zmanjšala poškodbe pešcev ob trku z avtomobili.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.