Avto
11 ogledov

Zračna blazina za pešce

Zračna blazina za pešce Žurnal24 main
Britanski znanstveniki z Univerze Cranfield so predstavili zanimivo novost, ki bo razveselila predvsem pešce. Gre za prototip zračne blazine, namenjene prav njim.

Ekipa strokovnjakov pod vodstvom Rogerja Hardyja z Univerze Cranfield je naredila prototip zračne blazine, namenjene pešcem. "Airbag", izdelan v obliki črke U, je v avtomobilu skrit na zgornji strani motornega pokrova. V trenutku, ko pride do trka avtomobila in pešca in ko slednji pade na motorni pokrov, se v delčku sekunde aktivira zračna blazina. Ta se odpre in preprečuje pešcu, da bi se udaril v vetrobransko steklo. Hkrati napihnjena blazina vozniku ne preprečuje pogleda na cesto.

Za novo zračno blazino so nekatera podjetja že pokazala zanimanje. © Cranfield Impact Centre

 

Ekipa iz Cranfielda je prototip zračne blazine proizvedla za podjetje Takata-Petri, zato ni izključeno, da naj bi iznajdbo kmalu videli v serijski proizvodnji. Hardy pričakuje, da bo njihova zračna blazina za 50 odstotkov zmanjšala poškodbe pešcev ob trku z avtomobili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.