Dijaki navdušeni nad trajnostnim prometom

Dijaki Biotehniškega centra Naklo so v okviru evropskega projekta Zeleni sijaj obiskali Center trajnostne mobilnosti Kranj (CTM). Pridružilo se jim je tudi nekaj zamejskih vrstnikov iz Slovenske gimnazije v Celovcu in Znanstvenega liceja Franceta Prešerna iz Trsta.
Oglej si celoten članek

Eden od ciljev evropskega projekta Zeleni sijaj je trajnostna mobilnost. Dijaki Biotehniškega centra Naklo so tako z vrstniki iz Celovca in Trsta obiskali kranjski CTM na Planini, kjer so jim predstavili svoje delo, poslanstvo in vizijo. Dijaki so ob tem preizkusili vožnjo z javnimi kolesi iz kolesarske mreže KRsKOLESOM. Z e-triciklom so se zapeljali okoli centra mesta in preizkusili električna kolesa. Namen preizkusa je bil spoznati, da lahko marsikateri opravek napravijo s kolesom, in to ne nujno s svojim, ampak kar z izposojenim.  Peljali so se tudi s Kranvajem, ki jih je zapeljal po ulicah Kranja.

Največje navdušenje je požel električni avtomobil Audi e-tron GT. »Avto je, kar se udobja tiče, povsem primerljiv z navadnim, iz 0 do 100km/h pa pospeši v zgolj štirih sekundah. Predstavili smo jim možnosti polnjenja avtomobila, ki je v domači garaži ali dvorišču še zelo poceni - še zlasti, če ima hiša na strehi tudi sončno elektrarno -, na javni polnilnici pa je za hitro polnjenje treba plačati elektriko, ki stane skoraj toliko kot bencin,« je dijakom povedal predstavnik Avtohiše Vrtač.

Ves čas trajanja projekta so se torej dijaki premikali na trajnostni način. Na terensko delo so se odpravili peš,  po mestu so se vozili z navadnim in električnim kolesom, z električnim avtom, preizkusili so rikšo, Kranvaj in seveda tudi vlak ter mestni avtobus. Ker je njihov dan minil v znamenju trajnostnega potovanja, saj so do Kranja pripotovali z avtobusom, so se po mestu in do CTM sprehodili, potem ko so v CTM na Planini preizkusili še ostale načine trajnostne mobilnosti, pa tam prejeli tudi certifikate o preizkusu trajnostnih načinov mobilnosti.

KRANJ Zaživel prvi Center trajnostne mobilnosti na Gorenjskem

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.