Gorenjska
233 ogledov

Dijaki navdušeni nad trajnostnim prometom

Dijaki Biotehniškega centra Naklo so v okviru evropskega projekta Zeleni sijaj obiskali Center trajnostne mobilnosti Kranj (CTM). Pridružilo se jim je tudi nekaj zamejskih vrstnikov iz Slovenske gimnazije v Celovcu in Znanstvenega liceja Franceta Prešerna iz Trsta.

Eden od ciljev evropskega projekta Zeleni sijaj je trajnostna mobilnost. Dijaki Biotehniškega centra Naklo so tako z vrstniki iz Celovca in Trsta obiskali kranjski CTM na Planini, kjer so jim predstavili svoje delo, poslanstvo in vizijo. Dijaki so ob tem preizkusili vožnjo z javnimi kolesi iz kolesarske mreže KRsKOLESOM. Z e-triciklom so se zapeljali okoli centra mesta in preizkusili električna kolesa. Namen preizkusa je bil spoznati, da lahko marsikateri opravek napravijo s kolesom, in to ne nujno s svojim, ampak kar z izposojenim.  Peljali so se tudi s Kranvajem, ki jih je zapeljal po ulicah Kranja.

Največje navdušenje je požel električni avtomobil Audi e-tron GT. »Avto je, kar se udobja tiče, povsem primerljiv z navadnim, iz 0 do 100km/h pa pospeši v zgolj štirih sekundah. Predstavili smo jim možnosti polnjenja avtomobila, ki je v domači garaži ali dvorišču še zelo poceni - še zlasti, če ima hiša na strehi tudi sončno elektrarno -, na javni polnilnici pa je za hitro polnjenje treba plačati elektriko, ki stane skoraj toliko kot bencin,« je dijakom povedal predstavnik Avtohiše Vrtač.

 | Avtor:

Ves čas trajanja projekta so se torej dijaki premikali na trajnostni način. Na terensko delo so se odpravili peš,  po mestu so se vozili z navadnim in električnim kolesom, z električnim avtom, preizkusili so rikšo, Kranvaj in seveda tudi vlak ter mestni avtobus. Ker je njihov dan minil v znamenju trajnostnega potovanja, saj so do Kranja pripotovali z avtobusom, so se po mestu in do CTM sprehodili, potem ko so v CTM na Planini preizkusili še ostale načine trajnostne mobilnosti, pa tam prejeli tudi certifikate o preizkusu trajnostnih načinov mobilnosti.

 | Avtor:

KRANJ Gorenjska Zaživel prvi Center trajnostne mobilnosti na Gorenjskem
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.