Gorenjska
2851 ogledov

Zaživel prvi Center trajnostne mobilnosti na Gorenjskem

Peter Šalamon
Mestna občina Kranj v zadnjih letih precej pozornosti namenja trajnostni mobilnosti. Po pridobitvi uporabnega dovoljenja so tako danes odprli enega njenih pomembnejših stebrov Center trajnostne mobilnosti, ki je prvi na Gorenjskem.

Center trajnostne mobilnosti (CTM) je občina postavila na cestnem otočku med Planino 1 in 2. Gradnja se je začela leta 2019, projekt pa je bil vreden dobrih 600.000 evrov. Sodobno zasnovan etažni objekt ima skupno površino nekaj več kot 173 kvadratnih metrov, streho objekta pa so ozelenili. Gre sicer za zadnje dejanje projekta izgradnje kolesarskih povezav 1-6. Celoten projekt je bil vreden dobra 2 milijona evrov, od tega so večino sredstev pridobili od Evropske unije in države.

»Promet se je od leta 1990 povečal za 2,5-krat in zato je potrebno stopiti v akcijo, da po eni strani zmanjšamo gnečo na cestah, po drugi pa da poskrbimo za zeleno in čisto okolje. To bomo lahko dosegli z uporabo alternativnih prevoznih sredstev, predvsem kolesi, električnimi vozili in uporabo javnega prometa. Sam center bo tako poskrbel za ozaveščanje in informiranje prebivalcev, s tem pa, upamo, tudi povečal interes za uporabo alternativnih prevoznih sredstev,« je ob današnjem odprtju povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

 | Avtor:

 

Vse na enem mestu

CTM bo poleg informiranja o možnostih potovanja na trajnostni način ponujal tudi druge storitve. »Center trajnostne mobilnosti ponuja vse informacije o javnem potniškem prometu in sistemih trajnostne mobilnosti v Kranju. Ponujal bo tudi razna izobraževanja s področja elektromobilnosti in sharing sistemov. Kupiti bo možno aranžmaje za KRsKOLESOM oziroma Gorenjska.bike in car sharing. Uporabniki bodo imeli vedno navoljno nekoga, ki jim bo lahko pokazal uporabo teh sistemov. Možen je tudi najem mest za hrambo in manjša popravila koles, v centru pa so na prodaj tudi nekateri izdelki za kolesarje,« je povedal predstavnik CTM Miha Juvan.

V novem centru so ob tem redno zaposlitev dobile tudi 3 osebe. Samo delovanje centra bo sofinancirala občina, del sredstev pa bodo pridobili s komercialno dejavnostjo.

 | Avtor:

 

Pomembna vloga tudi nevladnih organizacij

Pri nastajanju centra in vseh kolesarskih povezav so aktivno sodelovale tudi nevladne organizacije. Med njimi je tudi društvo Rekreatur, ki ga vodi Andrej Zalokar. »V Kranju smo kot svetovalni organ občini ustanovili Komisijo Varno kolesarim, v kateri smo bili združeni tri nevladne organizacije, predstavniki občine, medobčinskega redarstva, policije. Skupaj smo tako pripravili projekte na področju kolesarstva, med njimi tudi za Center trajnostne mobilnosti. Želim si, da bi to postalo neko stičišče trajnostne mobilnosti v Kranju. Njegova lokacija je odlična, na sredini spalnega naselja, kjer je tudi pretok ljudi zelo velik. Tukaj bodo tako lahko potekali razni dogodki, povezani s trajnostno mobilnostjo, od kolesarskih bolšjih sejmov do izobraževanj in promocije trajnostne mobilnosti,« je bil ob današnjem odprtju navdušen Zalokar.

 | Avtor:

Sam center bo obratoval od ponedeljka do petka od 9.00 do 17.00, ob sobotah pa od 9.00 do 13.00.

Komentarjev 2
  • Wendi_Perez 15:04 11.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • indigokid 20:52 10.maj 2021.

    ta lokacija je tako idiotska, da bolj idiotska ne bi mogla biti, v poštev bi prišla kvečjemu, če bi jo na tistem mestu naredili v podhodu pod zemljo ...