Gimnazija Kranj bo danes zažarela še v zlati barvi

Foto: Gimnazija Kranj
Foto: Gimnazija Kranj
Vsako leto 15. februarja obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku.
Oglej si celoten članek

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti. Leta 2002 ga je ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day, ki se zavzema za napredno zdravljenje in oskrbo ter spodbuja k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju.   

V Društvu Junaki 3. nadstropja so med drugim sprožili akcijo ozaveščanja v slovenskih šolah in vrtcih, s čimer želijo povečati zavedanje, da rak ni samo bolezen odraslih. Letno namreč zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo. Otroci in mladostniki, ki so trenutno v fazi zdravljenja, kot tudi tisti, ki so bolezen uspešno premagali, si predvsem želijo, da bi bili med vrstniki sprejeti. Žal je rak pri otrocih še vedno pogosto tabu tema. Mnogi vrstniki Junakov posledično nimajo dovolj informacij o tej bolezni in se zato gologlavih Junakov izogibajo ali pa se jih celo bojijo. Zato je problematika o sprejemanju med vrstniki letos še posebej izpostavljena.

Društvo ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku organizira tudi vseslovensko akcijo ozaveščanja o raku pri otrocih in pozivajo k simbolni podpori otrok in mladostnikov, ki so zboleli za to boleznijo – z zlato pentljo na prsih in osvetlitvijo stavb želijo skupaj s slovenskimi mesti širiti glas o najmlajših onkoloških bolnikih in njihovemu simbolu, zlati pentlji. Zlata pentlja je namreč simbol boja proti otroškemu raku. »Zlato je plemenita kovina. Prav tako so plemeniti naši otroci. Predstavlja plamen upanja in čistost otroških src. Simbolizira boj z rakom.  Zlato mora skozi ogenj, da postane močnejše in trpežnejše. Takšna je tudi pot Junakov – otrok z rakom. Po vseh težavah in bolečinah, ki jih izkusijo, so močnejši in pogumnejši. Zato jih imenujemo Junaki z veliko začetnico,« so zapisali.

Akciji se pridružujejo tudi v Mestni občini Kranj. Nocoj bo tako v podporo boju proti otroškemu raku v rumeni oziroma zlati barvi zažarela stavba Gimnazije Kranj.

SVETOVNI DAN Gimnazija Kranj bo zasijala v vijolični barvi

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.