Gorenjska
2164 ogledov

Gimnazija Kranj bo danes zažarela še v zlati barvi

Gimnazija Kranj
Vsako leto 15. februarja obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku.

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti. Leta 2002 ga je ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day, ki se zavzema za napredno zdravljenje in oskrbo ter spodbuja k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju.   

V Društvu Junaki 3. nadstropja so med drugim sprožili akcijo ozaveščanja v slovenskih šolah in vrtcih, s čimer želijo povečati zavedanje, da rak ni samo bolezen odraslih. Letno namreč zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo. Otroci in mladostniki, ki so trenutno v fazi zdravljenja, kot tudi tisti, ki so bolezen uspešno premagali, si predvsem želijo, da bi bili med vrstniki sprejeti. Žal je rak pri otrocih še vedno pogosto tabu tema. Mnogi vrstniki Junakov posledično nimajo dovolj informacij o tej bolezni in se zato gologlavih Junakov izogibajo ali pa se jih celo bojijo. Zato je problematika o sprejemanju med vrstniki letos še posebej izpostavljena.

Društvo ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku organizira tudi vseslovensko akcijo ozaveščanja o raku pri otrocih in pozivajo k simbolni podpori otrok in mladostnikov, ki so zboleli za to boleznijo – z zlato pentljo na prsih in osvetlitvijo stavb želijo skupaj s slovenskimi mesti širiti glas o najmlajših onkoloških bolnikih in njihovemu simbolu, zlati pentlji. Zlata pentlja je namreč simbol boja proti otroškemu raku. »Zlato je plemenita kovina. Prav tako so plemeniti naši otroci. Predstavlja plamen upanja in čistost otroških src. Simbolizira boj z rakom.  Zlato mora skozi ogenj, da postane močnejše in trpežnejše. Takšna je tudi pot Junakov – otrok z rakom. Po vseh težavah in bolečinah, ki jih izkusijo, so močnejši in pogumnejši. Zato jih imenujemo Junaki z veliko začetnico,« so zapisali.

Akciji se pridružujejo tudi v Mestni občini Kranj. Nocoj bo tako v podporo boju proti otroškemu raku v rumeni oziroma zlati barvi zažarela stavba Gimnazije Kranj.

SVETOVNI DAN Gorenjska Gimnazija Kranj bo zasijala v vijolični barvi
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.