HE Sava ne more več obratovati

Foto: Elektro Gorenjska požar, HE Sava, Kranj Foto: Elektro Gorenjska požar, HE Sava, Kranj Foto: M. Ha. HE Sava Kranj, Foto: Elektro Gorenjska HE Sava Kranj, požar
V nočnem požaru starejše zapuščene stavbe v Majdičevem logu je bila poškodovana tudi hidroelektrarna Sava, ki se nahaja neposredno ob pogoreli stavbi. Zaradi nastale škode ni več zmožna obratovanja, so sporočili iz Elektro Gorenjska, odkoder so nam poslali tudi grozljive fotografije.
Oglej si celoten članek

V hidroelektrarni Sava so štirje agregati za proizvodnjo električne energije. Pogorel je del strojnice, v katerem se nahajata agregat C in D, ki sta bila v požaru popolnoma uničena. Pogorel je tudi prostor za obratovalno osebje. Zaradi velike količine gasilne vode sta močno poškodovana tudi agregat A in B,  poškodovane pa so tudi vse kabelske povezave. Elektrarna do celovite sanacije ne bo zmožna obratovanja.

Foto: Elektro Gorenjska požar, HE Sava, Kranj
Škoda na objektih je ogromna, tako neposredna, kot tudi posredna zaradi nezmožnosti proizvodnje električne energije, in bo znana na osnovi podrobnih ogledov. Lastnik hidroelektrarne je Elektro Gorenjska, d. d., upravljalec pa Gorenjske elektrarne d. o. o.
Sama proizvodnja zelene električne energije v hidroelektrarni je znašala med 10 in 12 tisoč megavatnih ur letno, kar zadošča za oskrbo 2500 gospodinjstev.

Hidroelektrarna ni pomembna le z vidika proizvodnje, njena strateška pozicija je zanimiva z vidika samooskrbe, prav tako je bila zakladnica zgodovinskih mejnikov, ki povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost, hkrati pa predstavlja trajnostni vir zelene energije, ki je dostopen v središču urbanega okolja.

Foto: M. Ha. HE Sava Kranj,
"K sanaciji se bo pristopilo takoj in celovito, saj si v podjetjih želimo, da bo energetski objekt zanesljiv in varen, hkrati pa bo postal tudi povezovalni element, ljudi, narave in okolja, v katerem se nahaja," so sporočili iz Elektro Gorenjska.

Foto: Elektro Gorenjska HE Sava Kranj, požar

Slovenija Velik požar v Kranju, evakuirali več deset ljudi MAJDIČEV MLIN Sto let je sameval, pogorel je že predhodnik

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.