Gorenjska
18265 ogledov

HE Sava ne more več obratovati

požar, HE Sava, Kranj
1/4
Elektro Gorenjska V požaru septembra 2022 je bila poškodovana tudi hidroelektrarna na Savski cesti v Kranju.
V nočnem požaru starejše zapuščene stavbe v Majdičevem logu je bila poškodovana tudi hidroelektrarna Sava, ki se nahaja neposredno ob pogoreli stavbi. Zaradi nastale škode ni več zmožna obratovanja, so sporočili iz Elektro Gorenjska, odkoder so nam poslali tudi grozljive fotografije.

V hidroelektrarni Sava so štirje agregati za proizvodnjo električne energije. Pogorel je del strojnice, v katerem se nahajata agregat C in D, ki sta bila v požaru popolnoma uničena. Pogorel je tudi prostor za obratovalno osebje. Zaradi velike količine gasilne vode sta močno poškodovana tudi agregat A in B,  poškodovane pa so tudi vse kabelske povezave. Elektrarna do celovite sanacije ne bo zmožna obratovanja.

požar, HE Sava, Kranj | Avtor: Elektro Gorenjska Elektro Gorenjska

Škoda na objektih je ogromna, tako neposredna, kot tudi posredna zaradi nezmožnosti proizvodnje električne energije, in bo znana na osnovi podrobnih ogledov. Lastnik hidroelektrarne je Elektro Gorenjska, d. d., upravljalec pa Gorenjske elektrarne d. o. o.
Sama proizvodnja zelene električne energije v hidroelektrarni je znašala med 10 in 12 tisoč megavatnih ur letno, kar zadošča za oskrbo 2500 gospodinjstev.

Hidroelektrarna ni pomembna le z vidika proizvodnje, njena strateška pozicija je zanimiva z vidika samooskrbe, prav tako je bila zakladnica zgodovinskih mejnikov, ki povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost, hkrati pa predstavlja trajnostni vir zelene energije, ki je dostopen v središču urbanega okolja.

HE Sava Kranj, | Avtor: M. Ha. HE Sava v Kranju, posneto 5. septembra 2022. M. Ha.

"K sanaciji se bo pristopilo takoj in celovito, saj si v podjetjih želimo, da bo energetski objekt zanesljiv in varen, hkrati pa bo postal tudi povezovalni element, ljudi, narave in okolja, v katerem se nahaja," so sporočili iz Elektro Gorenjska.

HE Sava Kranj, požar | Avtor: Elektro Gorenjska Elektro Gorenjska

Majdičev mlin Kranj požar Slovenija Velik požar v Kranju, evakuirali več deset ljudi Majdičev mlin, Kranj MAJDIČEV MLIN Gorenjska Sto let je sameval, pogorel je že predhodnik
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.