Gorenjska
18480 ogledov

Sto let je sameval, pogorel je že predhodnik

Majdičev mlin, Kranj
1/4
Fototeka Gorenjskega muzeja Majdičev mlin v Kranju.
Kriminalisti so danes dopoldne po nočnem požaru v Majdičevem mlinu začeli pregledovati uničeno zgradbo. Zaenkrat je znano le, da je nastala velika materialna škoda (poleg zgradbe so poškodovana tudi bližnja elektrarna in tri vozila, ki so bila parkirana tam blizu). Na srečo pa v opuščeni zgradbi, ki jo je v letošnjem letu kupilo podjetje Naš mlin, d. o. o., iz Medvod, ni bilo poškodovanih.

Majdičev mlin pod Jelenovim klancem na Stari cesti, zahodno pod starim mestnim jedrom, je bil po dosegljivih informacijah kar 100 let prazen. V registru nepremične kulturne dediščine je vpisan pod številko 16476 "kot profana stavbna dediščina, in sicer gre za večnadstropno stavbo mlina pravokotnega tlorisa, ki z dvema pravokotnima traktoma tvori tloris v obliki črke U. Je tipični industrijski obrat, ki je bil do opustitve 1922 kar enajstkrat predelan. Elektrarna, zgrajena 1929, pa s predelavami še obratuje."

Majdičev mlin, Kranj | Avtor: M. Ha. Majdičev mlin, posneto 5. septembra 2022. M. Ha.

Majdičev mlin predstavlja prvo kranjsko tovarno, ki je vplivala na identiteto industrijskega obrečnega pasu. Objekt je že 100 let prazen in brez vsebine, delno funkcionira le prizidek hidroelektrarne. Gre za t. i. degradiran obrečni prostor, ideja tedanje lastnice Ivice Arvaj pred 14 leti je bila, da bi v njem uredili prenočišča za mlade (t.i. youth hostel), a do uresničitve ni prišlo. Na spletu je mogoče zaslediti tudi magistrsko delo arhitektke Špele Dežman iz leta 2017 z naslovom Idejna zasnova revitalizacije Majdičevega mlina v Kranju, ki si je zamislila, da bi v mlinu uredili pisarne za zagonska podjetja (t. i. start-upe).

Nedavno ga je kupilo podjetje iz Medvod

Majdičev mlin je po dosegljivih podatkih nedavno kupilo podjetje, ki se ukvarja s projektiranjem, Naš mlin, d. o. o., z Gorenjske ceste v Medvodah, ki je bilo ustanovljeno 30. marca 2022. Ustanovitelja podjetja in direktorja sta Eva Odlazek in Sebastijan Zupanc, Sebastijan Zupanc pa je tudi eden od direktorjev podjetja Vilboss, ki se na istem naslovu v Medvodah ukvarja s prodajo in servisom viličarjev. Za več informacij, kakšne načrte so imeli z zgradbo, ki je zdaj uničena, smo zaprosili v podjetje Naš mlin, na odziv še čakamo.

GARS Kranj, Majdičev mlin, Kranj, požar | Avtor: fb GARS Kranj Goreči Majdičev mlin, fotografija je s FB GARS Kranj. fb GARS Kranj

Grajski mlin je mlel za gosposko

Na tem mestu, kjer je stal Majdičev mlin, je mlin obstajal že mnogo prej, in sicer je mlel moko za potrebe lastnikov gradu Khislstein. Leta 1832, se pravi natanko pred 190 leti, je pogorel. Leta 1870 je Leopold Suhadolc na mestu pogorelega grajskega mlina postavil nov valjčni mlin, in to je bil prvo večje industrijsko podjetje v Kranju. Zaradi finančnih težav ga je leta 1874 kupil Peter Majdič, ki ga je povečal in moderniziral, Petrov sin Vinko Majdič pa je pozneje naročil načrte za elektrarno in elektro omrežje ter turbino. Po povečavah in modernizaciji je bil mlin med največjimi v Avstro-Ogrski monarhiji.
Leta 1893 je lastnik z manjšim dinamom s 15 kW razsvetlil poslopje mlina, gospodarske prostore in svoje stanovanje. Leta 1922 je mlinsko podjetje, ki je poprej večino moke prodalo cesarski vojski, propadlo.

Elektrarna pod imenom Elektrarna Sava Kranj deluje še zdaj.

Majdičev mlin Kranj požar Slovenija Velik požar v Kranju, evakuirali več deset ljudi
Komentarjev 6
  • Pierre 12:40 28.september 2022.

    Slovenci zgledno skrbimo za svojo kulturno dediščino, a ne?

  • srecko9 23:00 27.september 2022.

    Objekt je bil v poslovni rabi kot skladišče moke še med 1975 in 1978. Smo opazovali pretovarjanje ko smo hodili v Iskrsko šolo. Propadati je začel po denacionalizacijskih postopkih.

  • srecko9 22:54 27.september 2022.

    Pisec članka pravi da je bil objekt 100 let zapuščen kar sploh ni res. Ko sem še hodil v Iskrsko šolo 1975-1978 je bilo tam skladišče moke in dnevno so se tam vršila pretovarjanja. Je pa res da je objekt ...prikaži več propadal po denacionalizaciji.

Sorodne novice