Napadene smreke bodo odstranili

Foto: Komunala Kranj Mestno pokopališče Kranj Foto: Komunala Kranj Mestno pokopališče Kranj Foto: Komunala Kranj Mestno pokopališče Kranj
Na Mestnem pokopališču Kranj v teh dneh urejajo žarne grobove, zaradi preprečitve širjenja lubadarja pa bodo do konca marca odstranili več smrek.
Oglej si celoten članek

Iz Mestne občine Kranj so danes sporočili, da bodo na mestnem pokopališču ob novih žarnih grobovih oziroma med glavno potjo in žarnim poljem v prihodnjih dneh po nasvetu certificiranega arborista zasadili tiso. Poleg tega pa do konca marca načrtujejo zasaditev skupaj 26 novih dreves, predvsem iglavcev. Z njimi bodo med drugim nadomestili 14 smrek, ki jih morajo do konca meseca odstraniti v skladu z odločbo Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo.

Pri nadzoru širjenja podlubnikov v mestu, kakor je zapisano v odločbi, so namreč ugotovili, da "14 smrek kaže znaka napada podlubnikov, smreke se sušijo, zato jih je treba posekati in s tem preprečiti nadaljnje širjenje in razmnoževanje podlubnika". Rok, ki so ga postavili za odrejeni ukrep – posek smrek in odvoz sečnih ostankov – je 31. marec 2023.

Foto: Komunala Kranj Mestno pokopališče Kranj

Smreka neprimerna za mestno okolje

Smreka je zaradi plitvega koreninskega sistem na konglomeratnih tleh v Kranju neprimerna vrsta za mestno okolje: ne le, da je dovzetna za napade lubadarja, pač pa se ob snegolomih in vetrolomih številne porušijo, ali se jim odlomijo vrhovi. V tem primeru pogosto razvijejo sekundarne raščene vrhove na stranskih vejah in če so obtežene z mokrim snegom, se struktura lesa debla in veje poruši, zato postanejo drevesa nevarna. Odločitev o poseku ni nikoli lahka, a če zaradi bolezni ali drugih razlogov predstavljajo nevarnost za ljudi ali povzročajo škodo, jih je treba odstraniti.

Foto: Komunala Kranj Mestno pokopališče Kranj

Strokovno zasnovani načrti

V zvezi s tem, kako bi moralo biti urejeno pokopališče, vključno z zasaditvami, tako Mestna občina Kranj kot Komunala Kranj, ki upravlja s pokopališčem, prejemata tudi precej pobud in idej občank in občanov. "Vsaka pobuda, ki se zdi primerna in uresničljiva glede na dane zmožnosti, je dobrodošla in jo tudi proučijo, še enkrat pa velja poudariti, da je idejno zasnovo urejanja pokopališča premislila in izdelala stroka, namen pa je, da bo pokopališče funkcionalno, lepo in zasajeno tako, da bo zelenje dobro uspevalo," so zapisali v sporočilu za javnost iz Mestne občine Kranj.

SLOVO Največ pogrebov v Kranju je bilo leta 2020 NOVOST Novo na kranjskem pokopališču

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.