Gorenjska
2004 ogledov

Napadene smreke bodo odstranili

Mestno pokopališče Kranj
1/3
Komunala Kranj
Na Mestnem pokopališču Kranj v teh dneh urejajo žarne grobove, zaradi preprečitve širjenja lubadarja pa bodo do konca marca odstranili več smrek.

Iz Mestne občine Kranj so danes sporočili, da bodo na mestnem pokopališču ob novih žarnih grobovih oziroma med glavno potjo in žarnim poljem v prihodnjih dneh po nasvetu certificiranega arborista zasadili tiso. Poleg tega pa do konca marca načrtujejo zasaditev skupaj 26 novih dreves, predvsem iglavcev. Z njimi bodo med drugim nadomestili 14 smrek, ki jih morajo do konca meseca odstraniti v skladu z odločbo Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo.

Pri nadzoru širjenja podlubnikov v mestu, kakor je zapisano v odločbi, so namreč ugotovili, da "14 smrek kaže znaka napada podlubnikov, smreke se sušijo, zato jih je treba posekati in s tem preprečiti nadaljnje širjenje in razmnoževanje podlubnika". Rok, ki so ga postavili za odrejeni ukrep – posek smrek in odvoz sečnih ostankov – je 31. marec 2023.

Mestno pokopališče Kranj | Avtor: Komunala Kranj Komunala Kranj

Smreka neprimerna za mestno okolje

Smreka je zaradi plitvega koreninskega sistem na konglomeratnih tleh v Kranju neprimerna vrsta za mestno okolje: ne le, da je dovzetna za napade lubadarja, pač pa se ob snegolomih in vetrolomih številne porušijo, ali se jim odlomijo vrhovi. V tem primeru pogosto razvijejo sekundarne raščene vrhove na stranskih vejah in če so obtežene z mokrim snegom, se struktura lesa debla in veje poruši, zato postanejo drevesa nevarna. Odločitev o poseku ni nikoli lahka, a če zaradi bolezni ali drugih razlogov predstavljajo nevarnost za ljudi ali povzročajo škodo, jih je treba odstraniti.

Mestno pokopališče Kranj | Avtor: Komunala Kranj Mestno pokopališče v Kranju Komunala Kranj

Strokovno zasnovani načrti

V zvezi s tem, kako bi moralo biti urejeno pokopališče, vključno z zasaditvami, tako Mestna občina Kranj kot Komunala Kranj, ki upravlja s pokopališčem, prejemata tudi precej pobud in idej občank in občanov. "Vsaka pobuda, ki se zdi primerna in uresničljiva glede na dane zmožnosti, je dobrodošla in jo tudi proučijo, še enkrat pa velja poudariti, da je idejno zasnovo urejanja pokopališča premislila in izdelala stroka, namen pa je, da bo pokopališče funkcionalno, lepo in zasajeno tako, da bo zelenje dobro uspevalo," so zapisali v sporočilu za javnost iz Mestne občine Kranj.

Mestno pokopališče Kranj SLOVO Gorenjska Največ pogrebov v Kranju je bilo leta 2020 NOVOST Gorenjska Novo na kranjskem pokopališču

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.