O novi občini se bo izrekel še mestni svet

Jutri bodo kranjski mestni svetnice in svetniki na izredni seji razpravljali o razpisu posvetovalnega referenduma za ustanovitev nove občine Golnik.
Oglej si celoten članek

Poslanske skupine SMC, SDS, SNS so prejšnji teden ob podpori italijanske in madžarske narodne manjšine vložili predlog za izvedbo posvetovalnega referenduma za ustanovitev nove občine Golnik. Vlagatelji ocenjujejo, da je prav, da državljanke in državljani o tem, kje želijo živeti in kje bodo živeli njihovi potomci odločijo sami na najbolj demokratičen način, kar posvetovalni referendum, kot menijo predlagatelji, zagotovo je.

OBČINA GOLNIK Pobuda za novo občino je vložena v nadaljnji postopek

Na podlagi podpisov 17 svetnic in svetnikov bo sedaj na to temo na izredni seji razpravljal tudi mestni svet Mestne občine Kranj. »Glede na deljena mnenja tako mestnih svetnikov kot občanov območja predlagane novoustanovljene občine menimo, da stališče do predloga zavzame tudi mestni svet,« so zapisali predlagatelji izredne seje. Seja bo jutri popoldan.

NOVA OBČINA Na kranjski občini niso naklonjeni novi občini

Spomnimo, ideja o ustanovitvi občine, ki bi združevala podeželjske kraje severno od mesta Kranj, sega v leto 1991, ko je nastala prva pobuda za njeno ustanovitev. Idejo so obudili lani decembra, ko so se prebivalci organizirali v iniciativni odbor. Novo Občino Golnik naj bi sestavljala naselja Kokrica, Mlaka pri Kranju, Ilovka, Britof, Orehovlje, Predoslje, Suha pri Predosljah, Bobovek, Srakovlje, Tatinec, Tenetiše, Letenice, Pangršica, Čadovlje, Žablje, Babni Vrt, Trstenik, Povlje, Zalog, Srednja vas – Goriče, Goriče in Golnik. Skupno bi imela 10200 prebivalcev. Občina bi dobila ime po Golniku, saj je med kraji v slovenskem in mednarodnem merilu najbolj prepoznavno ime. Tam so tudi pošta in zdravstvene ambulante osnovnega zdravstva. Sedež nove občine bi bil v Predosljah, kjer imajo tudi devetletno osnovno šolo.

34 podpisanih poslank in poslancev s prvopodpisano kranjsko poslanko Matejo Udovč (SMC) je tako v nadaljnji postopek vložilo Odlok o razpisu referenduma in določitvi referendumskega območja za ustanovitev občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj v novo občino Golnik. Ob tem je treba povedati, da svojega podpisa pod odlok ni prispeval poslanec mag. Branko Grims, ki je tudi kranjski mestni svetnik.

NOVA OBČINA Bo poslanka prepričala kolege za referendum o še eni občini?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.