Gorenjska
1325 ogledov

Pobuda za novo občino je vložena v nadaljnji postopek

Poslanka SMC Mateja Udovč je dobila željeno podporo nekaterih koalicijskih kolegov za vložitev pobude za razpis posvetovalnega referenduma za odcepitev od Mestne občine Kranj in ustanovitev nove občine Golnik.

Kot smo že poročali, ideja o ustanovitvi občine, ki bi združevala podeželjske kraje severno od mesta Kranj, sega v leto 1991, ko je nastala prva pobuda za njeno ustanovitev. Idejo so obudili lani decembra, ko so se prebivalci organizirali v iniciativni odbor. Novo Občino Golnik naj bi sestavljala naselja Kokrica, Mlaka pri Kranju, Ilovka, Britof, Orehovlje, Predoslje, Suha pri Predosljah, Bobovek, Srakovlje, Tatinec, Tenetiše, Letenice, Pangršica, Čadovlje, Žablje, Babni Vrt, Trstenik, Povlje, Zalog, Srednja vas – Goriče, Goriče in Golnik. Skupno bi imela 10200 prebivalcev. Občina bi dobila ime po Golniku, saj je med kraji v slovenskem in mednarodnem merilu najbolj prepoznavno ime. Tam so tudi pošta in zdravstvene ambulante osnovnega zdravstva. Sedež nove občine bi bil v Predosljah, kjer imajo tudi devetletno osnovno šolo.

NOVA OBČINA Gorenjska Na kranjski občini niso naklonjeni novi občini

Poslanske skupine SMC, SDS, SNS so tako danes ob podpori italijanske in madžarske narodne manjšine vložile predlog za izvedbo posvetovalnega referenduma za ustanovitev nove občine Golnik. Vlagatelji ocenjujejo, da je prav, da državljanke in državljani o tem, kje želijo živeti in kje bodo živeli njihovi potomci odločijo sami na najbolj demokratičen način, kar posvetovalni referendum, kot menijo predlagatelji, zagotovo je.

»V SMC zagovarjamo povezovanje in sodelovanje, ne pa drobljenje javne uprave, lokalne samouprave, povečevanje birokracije  in vrtičkarstva. Tudi v tem primeru, ko so z nami navezali stik predstavniki lokalne iniciative za ustanovitev nove občine Golnik, smo jasno povedali svoje stališče, a hkrati smo jim tudi prisluhnili in zaprosili za dodatna pojasnila, podrobno predstavitev težav in predvsem argumentov zaradi katerih se določena naselja želijo izločiti iz MO Kranj. Dodatno predstavljena dejstva, in relativno dobro poznavanje delovanje večjih mestnih občin nas je prepričalo, da so težnje po izločitvi določenih naselij povsem upravičeni in realne, hkrati pa so izpolnjeni vsi formalni in vsebinski pogoji za vložitev pobude o posvetovalnem referendumu,« je ob tem zapisala prvopodpisana poslanka Mateja Udovč, ki so ji v Iniciativi S Kranj predali njihovo pobudo za ustanovitev nove občine.

Pobudo morajo sedaj obravnavati pristojni odbori, do nje se mora opredeliti lokalna skupnost, nato pa sledi še glasovanje v Državnem zboru. Če bo pobuda dobila zadostno podporo, bo nato sledila izvedba posvetovalnega referenduma. Poslanka Udovčeva je ob tem še zapisala: »Upam, da bodo namen zainteresirane ciljne skupine prepoznali tudi ostali poslanci ter podprli naš predlog za izvedbo predlaganega referenduma. Tako bi skupaj prebivalcem naselji predvidene nove občine Golnik omogočili uresničiti ustavno pravico oblikovanja lastne samoupravne lokalne skupnosti in da bodo lahko na demokratični način izrazili svojo voljo za obliko življenja in delovanja v lokalni skupnosti.«

NOVA OBČINA Gorenjska Bomo imeli posvetovalni referendum?
Komentarjev 1
  • malarin 05:52 01.oktober 2021.

    Kje bogu čas kradete ! ! !