Gorenjska
834 ogledov

Bomo imeli posvetovalni referendum?

Predvidoma ta teden bo poslanka Mateja Udovč s koalicijskimi partnerji govorila o razpisu posvetovalnega referenduma o odcepitvi vasi na severnem delu Mestne občine Kranj in ustanovitvi nove Občine Golnik. Kot kažejo odgovori, bi lahko bila pobuda uspešna.

Prejšnji teden je Iniciativa S Kranj poslanki SMC Mateji Udovč predstavila svojo namero o ustanovitvi nove Občine Golnik in ji predali pobudo za razpis posvetovalnega referenduma. Poslanka je pobudo sprejela in obljubila, da bo govorila s svojimi koalicijskimi partnerji. To naj bi sicer naredila že prejšnji teden, a, kot nam je pojasnila, tega še ni uspela narediti zaradi kongresa njene stranke SMC. Če bo dobila zadostno podporo, bo pobudo kot prvopodpisana tudi vložila v Državni zbor. Iz odgovorov parlamentarnih strank, ki smo jih prejeli, lahko sklepamo, da podporo zna dobiti, čeprav nekatere niso naklonjene ustanovitvi nove občine.

Predviden sedež nove občine Golnik v Predosljah NOVA OBČINA Gorenjska Bo poslanka prepričala kolege za referendum o še eni občini?

Iz največje vladne stranke SDS so bili v odgovoru pragmatični. »Načelno stališče stranke je, da lahko območja ali kraji, ki želijo ustanoviti občino, to tudi storijo, v kolikor izpolnjujejo zakonsko predpisane pogoje in za to obstaja ljudska volja,« so zapisali. V NSi pa so odgovorili, da glede te tematike še niso govorili in bodo svojo odločitev podali po obravnavi na organih stranke.

Do podpore posvetovalnemu referendumu se sicer niso opredelili v LMŠ, a so poudarili, da ustanavljanja novih občin ne podpirajo. »Kot pozitiven ukrep za državo vidimo ustanovitev pokrajin, ki bi vodila k decentralizaciji in bolj enakomernemu razvoju Slovenije. Hkrati bi ustanovitev pokrajin lahko poenostavila in pohitrila postopke, v katere vstopajo občani, ter zmanjšala odvečno birokracijo,« so še dodali.

Medtem pa v SD podpirajo neposredno demokracijo, zato posvetovalnemu referendumu ne nasprotujejo. Po drugi strani poudarjajo, da pobuda o ustanovitvi nove občine Golnik ni dobra rešitev. »Slovenija je že danes preveč razdrobljena z množico občin, ki zaradi majhnosti nimajo dovolj močnega razvojnega zagona. Mestna občina Kranj se pod vodstvom Matjaža Rakovca pospešeno in premišljeno razvoja. Na morebitnem referendumu o ustanovitvi nove občine bomo Socialni demokrati prepričevali ljudi, da se odločijo za prihodnost v Mestni občini Kranj, sposobni uresničiti razvojni potencial gorenjske metropole. Majhne občine ob tem težje odgovarjajo na vse potrebe svojih občanov. Zato verjamemo v oblikovanje regij in povezovanje občin pri zagotavljanju storitev za občane. Trend je torej obraten. Občine se povezujejo, ne pa razdružujejo,« so ob tem zapisali v SD.

»Naša ocena je, da je število občin v Sloveniji že sedaj previsoko. Nove občine morajo prevzeti vse obvezne naloge,  za manjše skupnosti je lahko to prevelik zalogaj in tudi ne nujno prednost za prebivalke in prebivalce. Rešitev bi morali poiskati v skladni regionalizaciji Slovenije, a je pot do tega cilja otežena zaradi interesov številnih lokalnih oblastnikov,« pa je odgovoril dr. Matej T. Vatovec iz  Levice.

Referendumsko odločanje podpirajo tudi v SAB, saj gre, kot so zapisali, za osnovo neposredne oblike demokracije in pomemben institut, ki državljanom omogoča soodločanje o najpomembnejših družbenih vprašanjih tako na državni kot lokalni ravni. V stranki pa sicer niso naklonjeni dodatnemu drobljenju občin in so dodali: »V Sloveniji so pogoji za ustanovitev samostojne občine natančno določeni, res pa je, da zelo veliko slovenskih občin tega pogoja ne izpolnjuje. V stranki SAB se zavzemamo za učinkovito lokalno samoupravo, ki bo dober servis za ljudi in ne le 'majhen bazenček' za lokalne politike. V konkretnem primeru so mnenja občanov na terenu razdeljena, pobudi je nasprotoval celo svet KS Golnik.«

Zelo konkretni pa so bili v SNS. »Ustanovitev nove občine Golnik podpiramo, saj gre za območje, kjer živi 10.000 ljudi. Glede na to, da je nekdanji predsedniku DZ iz vrst SD Janko Veber izsilil protizakonsko ustanovitev občine Anakaran, kar mu je potem še potrdilo ustavno sodišče, ne vidimo nobenih zadržkov za ustanovitev še ene občine,« je bil direkten vodja poslanske skupine SNS in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

NOVA OBČINA Gorenjska Na kranjski občini niso naklonjeni novi občini
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.