Strela ubila planinca pod vrhom Triglava

Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Sobota, 27. avgusta, in nova tragedija v slovenskih gorah. Pozno zvečer so na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje objavili, da je strela pod vrhom Triglava ubila planinca. Včeraj, v soboto, sta se zgodili še dve nesreči, v katerih je posredoval policijski helikopter, zelo srečno pa se je končala avantura za udeležence soteskanja, ki so obtičali v soteski Fratarica v Logu pod Mangartom.
Oglej si celoten članek

Strela je udarila v planinca na grebenu pod vrhom Triglava malo čez 18. uro. Ponesrečencu žal reševalci niso mogli pomagati. Gorski reševalci GRS Mojstrana so s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in helikopterjem letalske policijske enote prepeljali preminulega v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči Jesenice in pogrebna služba. V dolino so, kot še navajajo, prepeljali tudi planinko, ki je bila s pokojnikom skupaj v gorah.

Druga nesreča, a s srečnim koncem, se je zgodila v soteski Fratarica v Logu pod Mangartom, občina Bovec, le dobre pol ure pozneje kot tista pod Triglavom. Zaradi velike količine vode so v soteski obstali udeleženci soteskanja. Aktivirani so bili člani GRZS Bovec, ki so udeležence soteskanja z vrvno tehniko nepoškodovane dvignili iz soteske.

Helikopter letalske policijske enote je posredoval v soboto še dvakrat, in sicer je poletel na Krn (občina Kobarid) in v Nomenj (občina Bohinj). Malo čez 11. uro si je planinka približno 200 metrov pod vrhom Krna poškodovala nogo. Posadka s helikopterjem  je v spremstvu dežurne ekipe GRS na Brniku ponesrečenko peljala v jeseniško bolnišnico.

Dobri dve uri pozneje so na pomoč klicali še s plezališča Nomenj, kjer je padel plezalec. Huje poškodovanega so oskrbeli gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik, posadka s helikopterjem pa ga je prepeljala v UKC Ljubljana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 08:55 28. Avgust 2022.

    Ob nestabilnem vremenu nikoli ne dojema v gore.

  • 08:27 28. Avgust 2022.

    Drzavljani res ne razumejo pojma verjetnosti udara strele. Splosna verjetnost je res majhna, a ce si na grebenu na 2800m …

  • 08:25 28. Avgust 2022.

    no ja, dragi moji, mene je na debeli peči presenetila snežna nevihta, ko je bilo jasno in sončno do kamor …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.