Gorenjska
31873 ogledov

Strela ubila planinca pod vrhom Triglava

Strela Profimedia Fotografija je simbolična.
Sobota, 27. avgusta, in nova tragedija v slovenskih gorah. Pozno zvečer so na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje objavili, da je strela pod vrhom Triglava ubila planinca. Včeraj, v soboto, sta se zgodili še dve nesreči, v katerih je posredoval policijski helikopter, zelo srečno pa se je končala avantura za udeležence soteskanja, ki so obtičali v soteski Fratarica v Logu pod Mangartom.

Strela je udarila v planinca na grebenu pod vrhom Triglava malo čez 18. uro. Ponesrečencu žal reševalci niso mogli pomagati. Gorski reševalci GRS Mojstrana so s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in helikopterjem letalske policijske enote prepeljali preminulega v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči Jesenice in pogrebna služba. V dolino so, kot še navajajo, prepeljali tudi planinko, ki je bila s pokojnikom skupaj v gorah.

Druga nesreča, a s srečnim koncem, se je zgodila v soteski Fratarica v Logu pod Mangartom, občina Bovec, le dobre pol ure pozneje kot tista pod Triglavom. Zaradi velike količine vode so v soteski obstali udeleženci soteskanja. Aktivirani so bili člani GRZS Bovec, ki so udeležence soteskanja z vrvno tehniko nepoškodovane dvignili iz soteske.

Helikopter letalske policijske enote je posredoval v soboto še dvakrat, in sicer je poletel na Krn (občina Kobarid) in v Nomenj (občina Bohinj). Malo čez 11. uro si je planinka približno 200 metrov pod vrhom Krna poškodovala nogo. Posadka s helikopterjem  je v spremstvu dežurne ekipe GRS na Brniku ponesrečenko peljala v jeseniško bolnišnico.

Dobri dve uri pozneje so na pomoč klicali še s plezališča Nomenj, kjer je padel plezalec. Huje poškodovanega so oskrbeli gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik, posadka s helikopterjem pa ga je prepeljala v UKC Ljubljana.

Komentarjev 13
  • Kmodri 08:55 28.avgust 2022.

    Ob nestabilnem vremenu nikoli ne dojema v gore.

  • jakec1575 08:27 28.avgust 2022.

    Drzavljani res ne razumejo pojma verjetnosti udara strele. Splosna verjetnost je res majhna, a ce si na grebenu na 2800m ta verjetnost vidno naraste, kot naraste ob stanju pod osamelim drevesom. S povprecno verjetnostjo si nimas kaj pomagati

  • rd2dmk2 08:25 28.avgust 2022.

    no ja, dragi moji, mene je na debeli peči presenetila snežna nevihta, ko je bilo jasno in sončno do kamor ti seže pogled z vrha tega hriba. torej vremenska napoved je čudna, pa tudi sem bil že med nabiranjem gob, ...prikaži več ko je prihrumela nevihta, je sekalo okol mene in nasulo toče , čez pol ure , pa sem spet veselo pobiral jurčke. bolj me jezijo tisti soteskarji. ti pa nimajo tam kaj iskat, ne v lepem ne v grdem. če hočejo zabavo je tobogam v toplicah, pa naj ga plačajo.