V Kranju ne pozabljajo na bazoviške junake

Foto: M. Ha. spomenik bazoviškim žrtvam v Kranju Foto: M. Ha. spomenik bazoviškim žrtvam v Kranju
Jutri, v petek, 9. septembra, se bodo v Kranju, v Prešernovem gaju pri enem najstarejših antifašističnih spomenikov v Evropi spomnili 92. obletnice smrti bazoviških junakov.
Oglej si celoten članek

Kot so sporočili iz Mestne občine Kranj, se bo spominska slovesnost ob spomeniku bazoviških junakov v Prešernovem gaju začela ob 16. uri. Goste in udeležence bosta pozdravila podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe in župan Občine Devin-Nabrežina Igor Gabrovec.
Program bodo kulturno obogatili združena moška pevska zbora Tabor in Stane Malič z Opčin pri Trstu, Pihalni orkester Mestne občine Kranj in dijaki Gimnazije Kranj. Častno stražo ob spomeniku pa bodo imeli taborniki Rodu Modri val, skavti Slovenske zamejske skavtske organizacije, Zveza tabornikov občine Kranj in praporščaki.

Foto: M. Ha. spomenik bazoviškim žrtvam v Kranju

Šestega septembra 1930 so na vojaškem strelišču pri Bazovici pri Trstu ustrelili štiri člane protifašistične organizacije Borba, obsojene na prvem tržaškem procesu, čeprav jim niso dokazali neposrednega sodelovanja v napadu na tržaški fašistični časopis Il Popolo di Trieste. V Kranju so spomenik, posvečen bazoviškim junakom Ferdinandu Bidovcu, Franu Marušiču, Alojziju Valenčiču in Zvonimirju Milošu ter tudi Vladimirju Gortanu, ki je bil umorjen v Pulju, postavili leta 1931, in sicer so bili za to zaslužni Primorci v Kranju oziroma emigrantsko društvo Zarja.

Slovesnost Pahorja na poti v Trst pričakali protestniki SPOMINSKA SLOVESNOST Poklon bazoviškim žrtvam v Prešernovem gaju SLOVESNOST "Kranj je s ponosom mesto, v katerem ni protora za sovraštvo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • krt
    14:55 9. September 2022.

    S vsem spoštovanjem. Gre za žrtve, ki so bile ustreljene. Pobite.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.