Gorenjska
552 ogledov

V Kranju ne pozabljajo na bazoviške junake

spomenik bazoviškim žrtvam v Kranju
1/2
M. Ha. Napis na spomeniku, postavljenem v Prešernovem gaju v Kranju.
Jutri, v petek, 9. septembra, se bodo v Kranju, v Prešernovem gaju pri enem najstarejših antifašističnih spomenikov v Evropi spomnili 92. obletnice smrti bazoviških junakov.

Kot so sporočili iz Mestne občine Kranj, se bo spominska slovesnost ob spomeniku bazoviških junakov v Prešernovem gaju začela ob 16. uri. Goste in udeležence bosta pozdravila podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe in župan Občine Devin-Nabrežina Igor Gabrovec.
Program bodo kulturno obogatili združena moška pevska zbora Tabor in Stane Malič z Opčin pri Trstu, Pihalni orkester Mestne občine Kranj in dijaki Gimnazije Kranj. Častno stražo ob spomeniku pa bodo imeli taborniki Rodu Modri val, skavti Slovenske zamejske skavtske organizacije, Zveza tabornikov občine Kranj in praporščaki.

spomenik bazoviškim žrtvam v Kranju | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Šestega septembra 1930 so na vojaškem strelišču pri Bazovici pri Trstu ustrelili štiri člane protifašistične organizacije Borba, obsojene na prvem tržaškem procesu, čeprav jim niso dokazali neposrednega sodelovanja v napadu na tržaški fašistični časopis Il Popolo di Trieste. V Kranju so spomenik, posvečen bazoviškim junakom Ferdinandu Bidovcu, Franu Marušiču, Alojziju Valenčiču in Zvonimirju Milošu ter tudi Vladimirju Gortanu, ki je bil umorjen v Pulju, postavili leta 1931, in sicer so bili za to zaslužni Primorci v Kranju oziroma emigrantsko društvo Zarja.

Borut Pahor, predsednik republike Slovesnost Svet Pahorja na poti v Trst pričakali protestniki spomenik bazoviškim žrtvam v Kranju SPOMINSKA SLOVESNOST Gorenjska Poklon bazoviškim žrtvam v Prešernovem gaju Bazoviške žrtve v Kranju SLOVESNOST Gorenjska "Kranj je s ponosom mesto, v katerem ni protora za sovraštvo."
Komentarjev 1
  • krt 14:55 09.september 2022.

    S vsem spoštovanjem. Gre za žrtve, ki so bile ustreljene. Pobite.