Imate težave s spanjem? Poskusite to.

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Če težko zaspite in se ponoči prebujate, poskusite uporabiti to metodo.
Oglej si celoten članek

Ljudje, ki imajo težave s spanjem, se običajno vrtijo v začaranem krogu. Njihovo splošno počutje se poslabša, čez dan komaj čakajo, da bodo šli spat, ponoči pa se jim večkrat ponavljajo obdobja, ko ne morejo spati in nemočno gledajo v zrak. Zjutraj se spet zbudijo neprespani in zgodba se ponavlja. 

Lynelle Schneeberg, profesorica na univerzi Yale, preučuje spanje in težave s spanjem. Posebej se je posvetila nespečnosti, narkolepsiji in nespečnosti pri otrocih. Ljudem, ki se pogosto prebujajo ponoči in imajo težavo nazaj zaspati, priporoča, da takrat vzamejo v roke bralno lučko in knjigo. Branje namreč človeka zamoti. 

Čeprav se na prvi pogled zdi ležanje v postelji in gledanje v zrak neškodljivo, Schneebergova svetuje, da se temu izogibamo. "Postelje ne želite povezovati z negativnimi čustvi. Vaša postelja ni prostor, kjer bi iskali rešitve za vaše težave ali razmišljali o tem, kako naporen dan vas čaka ali kako ne morete zaspati". 

Po kakšnem branju posežete, ko ne morete spati, je vaša odločitev, pomembno je, da sledite naslednjemu pravilu: "V tistih osmih urah ali beremo ali spimo". Cilj je izogniti se temu, da bi strmeli v temo in razmišljali. "Vedno uporabite sproščujočo dejavnost, ki vas zamoti in ki jo opravljate v sedečem položaju, kot je branje, risanje ali sestavljanje sestavljanke, dokler ne postanete zaspani," poudarja strokovnjakinja, ki je o težavah s spanjem spregovorila za Yahoo Lifestyle. 

Sčasoma bi se morale težave z zbujanjem ponoči umiriti. V primeru, da se ne, pa je smiselno obiskati strokovnjaka za motnje spanja. 

Magazin Ko boste to prebrali, ne boste več spali ob prižganem televizorju

Ste že del Joongle?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.