Magazin > Lepota & telo
6551 ogledov

Ko boste to prebrali, ne boste več spali ob prižganem televizorju

spanje Profimedia
To so ugotovili znanstveniki.

Imate v spalnici televizor? Pogostokrat zaspite ob gledanju filma? Ko boste prebrali, kaj so ugotovili znanstveniki, boste škatlo takoj nesli iz sobe v kateri spite.

V ameriški medicinski reviji JAMA Internal Medicine je bil objavljen članek o povezavi med spanjem pred prižganim televizorjem in pridobivanjem kilogramov.

V raziskavi je sodelovalo 44 tisoč Američank, ki so odgovarjale na vprašanje o spalnih navadah - ali spijo v popolni temi, ob luči ali ob prižganem televizorju. Nato so jih stehtali in izmerili indeks telesne mase. Po petih letih so raziskavo ponovili. Ugotovili so, da imajo ženske, ki spijo ob prižgani glavni luči ali televizorju, kar 17 odstotkov več možnosti, da se v petih letih zredijo za pet kilogramov. Svetloba, ki pride iz druge sobe ali od nočne svetilke, na težo ni imela večjega vpliva. Rezultati raziskave se niso spremeniti niti takrat, ko so v enačbo vključili še druge dejavnike, kot so vnos kalorij, telesna aktivnost ...

Nekakovosten spanec vpliva na pridobivanje telesne teže. To je znano že dalj časa. Nove ugotovitve pa kažejo, da tudi izpostavljenost umetni svetlobi pomembno vpliva na pridobivanje kilogramov. Dr. Chandra Jackson pravi, da smo ljudje ustvarjeni tako, da moramo spati v temi. Izpostavljenost svetlobi pa vpliva na aktivnost hormonov, zaradi česar postanemo bolj nagnjeni k debelosti.

Že poznate Joongloo?

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.