Magazin > Lepota & telo
1553 ogledov

Imate težave s spanjem? Poskusite to.

Spanje Profimedias
Če težko zaspite in se ponoči prebujate, poskusite uporabiti to metodo.

Ljudje, ki imajo težave s spanjem, se običajno vrtijo v začaranem krogu. Njihovo splošno počutje se poslabša, čez dan komaj čakajo, da bodo šli spat, ponoči pa se jim večkrat ponavljajo obdobja, ko ne morejo spati in nemočno gledajo v zrak. Zjutraj se spet zbudijo neprespani in zgodba se ponavlja. 

Lynelle Schneeberg, profesorica na univerzi Yale, preučuje spanje in težave s spanjem. Posebej se je posvetila nespečnosti, narkolepsiji in nespečnosti pri otrocih. Ljudem, ki se pogosto prebujajo ponoči in imajo težavo nazaj zaspati, priporoča, da takrat vzamejo v roke bralno lučko in knjigo. Branje namreč človeka zamoti. 

Čeprav se na prvi pogled zdi ležanje v postelji in gledanje v zrak neškodljivo, Schneebergova svetuje, da se temu izogibamo. "Postelje ne želite povezovati z negativnimi čustvi. Vaša postelja ni prostor, kjer bi iskali rešitve za vaše težave ali razmišljali o tem, kako naporen dan vas čaka ali kako ne morete zaspati". 

Po kakšnem branju posežete, ko ne morete spati, je vaša odločitev, pomembno je, da sledite naslednjemu pravilu: "V tistih osmih urah ali beremo ali spimo". Cilj je izogniti se temu, da bi strmeli v temo in razmišljali. "Vedno uporabite sproščujočo dejavnost, ki vas zamoti in ki jo opravljate v sedečem položaju, kot je branje, risanje ali sestavljanje sestavljanke, dokler ne postanete zaspani," poudarja strokovnjakinja, ki je o težavah s spanjem spregovorila za Yahoo Lifestyle. 

Sčasoma bi se morale težave z zbujanjem ponoči umiriti. V primeru, da se ne, pa je smiselno obiskati strokovnjaka za motnje spanja. 

spanje Magazin Ko boste to prebrali, ne boste več spali ob prižganem televizorju

Ste že del Joongle?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice