Leglo bakterij: Straniščem s to napravo se raje izognite

Foto: najjavnostranisce.kvcb.s
Foto: najjavnostranisce.kvcb.s
Sušilci za roke so sicer bolj ekološki od papirnatih brisač, a veliko nevarnejši za zdravje.
Oglej si celoten članek

Skupna količina bakterij v zraku in na sanitarnih površinah je v straniščih, kjer se nahajajo sušilci za roke, povečana za kar sto odstotkov, piše hrvaški portal 24Sata. Raziskava univerze v Leedsu je pokazala, da javna stranišča, ki so opremljena s sušilci za roke, ne dosegajo sanitarnih standardov. 

Tovrstni pihalniki v zrak in na bližnje površine namreč razpršijo bakterije s slabo umitih rok, saj si večina ljudi rok ne umije dovolj temeljito. V laboratorijskih poskusih, v katerih so rekonstruirali javno stranišče, so sušilci za roke povečali število bakterij v zraku za kar 27 odstotkov. V obzir pa je potrebno vzeti to, da mikroorganizmi v zraku ostanejo še 15 minut po sušenju. 

Magazin To je jesenska "super hrana" številka ena

Poskus so izvedli tudi na terenu, in sicer so primerjali bolnišnična stranišča, v katerih uporabljajo pihalnik in tista, kjer si ljudje roke brišejo s papirnatimi brisačami. Raziskava je potekala v Leedsu, Parizu in Udinah. V Udinah je bilo stranišče s pihalnikov prekrito s kar 100 odstotki več bakterij kot tisto, v katerem se uporablja brisače, v Parizu s 33 odstotki, v Leedsu pa z 22 odstotki.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:00 26. Oktober 2018.

    Jaz si ne perem rok, ampak si jih umijem. A.H.F., mogoče bi si jih lahko ti tudi.

  • 00:56 26. Oktober 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.