Magazin > Lepota & telo
9208 ogledov

Leglo bakterij: Straniščem s to napravo se raje izognite

Javno stranišče najjavnostranisce.kvcb.s
Sušilci za roke so sicer bolj ekološki od papirnatih brisač, a veliko nevarnejši za zdravje.

Skupna količina bakterij v zraku in na sanitarnih površinah je v straniščih, kjer se nahajajo sušilci za roke, povečana za kar sto odstotkov, piše hrvaški portal 24Sata. Raziskava univerze v Leedsu je pokazala, da javna stranišča, ki so opremljena s sušilci za roke, ne dosegajo sanitarnih standardov. 

Tovrstni pihalniki v zrak in na bližnje površine namreč razpršijo bakterije s slabo umitih rok, saj si večina ljudi rok ne umije dovolj temeljito. V laboratorijskih poskusih, v katerih so rekonstruirali javno stranišče, so sušilci za roke povečali število bakterij v zraku za kar 27 odstotkov. V obzir pa je potrebno vzeti to, da mikroorganizmi v zraku ostanejo še 15 minut po sušenju. 

jesen vreme sonce Magazin To je jesenska "super hrana" številka ena

Poskus so izvedli tudi na terenu, in sicer so primerjali bolnišnična stranišča, v katerih uporabljajo pihalnik in tista, kjer si ljudje roke brišejo s papirnatimi brisačami. Raziskava je potekala v Leedsu, Parizu in Udinah. V Udinah je bilo stranišče s pihalnikov prekrito s kar 100 odstotki več bakterij kot tisto, v katerem se uporablja brisače, v Parizu s 33 odstotki, v Leedsu pa z 22 odstotki.

 

Komentarjev 2
  • batom 08:00 26.oktober 2018.

    Jaz si ne perem rok, ampak si jih umijem. A.H.F., mogoče bi si jih lahko ti tudi.

  • Avatar Annistasi
    Annistasi 00:56 26.oktober 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com