Omilite boleče menstruacije

Foto: Žurnal24 Menstruacije so lahko izjemno boleče. (Foto: Istockphoto)
Hormoni, razdražljivost, občutljivost in napadi lakote niso edini spremljevalci tistih dni v mesecu. Nekatere mučijo hude bolečine.
Oglej si celoten članek

Menstrualna bolečina se iz trebuha širi v spodnji del hrbta in noge. Navadno se začne prvi dan menstruacije, lahko pa že prej.  Krči lahko trajajo tudi ves dan. Z leti in rojstvi otrok bolečine ponavadi izginejo.

Krči maternice
Menstrualno bolečino povzročajo krči maternice, ki so podobni krčem med porodom. Vsak krč za trenutek prekine dotok krvi v steno maternice, ker se krvne žile v njej stisnejo. Ker tkivo ne dobi hranil in predvsem kisika, se sproščajo kemikalije, ki sprožijo bolečino.

Simptome boleče menstruacije lahko olajšate tudi sami:

  • Z uživanjem vitamina B6: Živila, bogata z vitaminom B6, so na primer orehi, soja, banane.
  • S telesno vadbo: Hitra hoja spodbuja organizem k izločanju naravnih analgetikov, endorfinov. Dolgoročno utegnete z redno vadbo boleče menstruacije preprečiti ali vsaj zmanjšati bolečine.
  • Izogibajte se stresu: Stres in naloge, ki vas telesno in duševno utrujajo, so prav tako pogost krivec za bolečine.
  • Toplota: Trebuh si lahko grejete s termoforjem, ovitim v brisačo ali grelno blazino, kar vam bo omililo bolečine.
  • Dihalne vaje: Tesnobo in napetost boste zmanjšale z dihalnimi vajami in vajami za sproščanje mišic.
  • Prenehajte kaditi: Menstrualne bolečine boste preprečili ali zmanjšali, če boste nehali kaditi. Dokazano je namreč, da kajenje okrepi in podaljša menstrualne krče.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.