Magazin > Lepota & telo
163 ogledov

Omilite boleče menstruacije

Menstruacije so lahko izjemno boleče. (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Hormoni, razdražljivost, občutljivost in napadi lakote niso edini spremljevalci tistih dni v mesecu. Nekatere mučijo hude bolečine.

Menstrualna bolečina se iz trebuha širi v spodnji del hrbta in noge. Navadno se začne prvi dan menstruacije, lahko pa že prej.  Krči lahko trajajo tudi ves dan. Z leti in rojstvi otrok bolečine ponavadi izginejo.

Krči maternice
Menstrualno bolečino povzročajo krči maternice, ki so podobni krčem med porodom. Vsak krč za trenutek prekine dotok krvi v steno maternice, ker se krvne žile v njej stisnejo. Ker tkivo ne dobi hranil in predvsem kisika, se sproščajo kemikalije, ki sprožijo bolečino.

Simptome boleče menstruacije lahko olajšate tudi sami:

  • Z uživanjem vitamina B6: Živila, bogata z vitaminom B6, so na primer orehi, soja, banane.
  • S telesno vadbo: Hitra hoja spodbuja organizem k izločanju naravnih analgetikov, endorfinov. Dolgoročno utegnete z redno vadbo boleče menstruacije preprečiti ali vsaj zmanjšati bolečine.
  • Izogibajte se stresu: Stres in naloge, ki vas telesno in duševno utrujajo, so prav tako pogost krivec za bolečine.
  • Toplota: Trebuh si lahko grejete s termoforjem, ovitim v brisačo ali grelno blazino, kar vam bo omililo bolečine.
  • Dihalne vaje: Tesnobo in napetost boste zmanjšale z dihalnimi vajami in vajami za sproščanje mišic.
  • Prenehajte kaditi: Menstrualne bolečine boste preprečili ali zmanjšali, če boste nehali kaditi. Dokazano je namreč, da kajenje okrepi in podaljša menstrualne krče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.