Pol ure na dan, 24 bolezni manj

Foto: Žurnal24 vadba, fitnes, telo
Vse to najbrž že veste, a vseeno še enkrat in nikakor ne zadnjič. Strokovnjaki so potrdili, da lahko že vsakodnevni polurni sprehod zmanjša tveganje za 24 bolezni.
Oglej si celoten članek

Ekipa britanskih strokovnjakov je do tega morda kar malce dramatično formuliranega zaključka prišla, potem ko je pregledala rezultate 40 raziskav, opravljenih v zadnjih štirih letih, ki so proučevale predvsem, kako gibanje vpliva na počutje in zdravje. "Že pol ure gibanja na dan je dovolj, da zmanjšamo tveganje za kar 24 bolezni, tudi za demenco in raka," so izjavili britanski raziskovalci in dodali, da hkrati uspešno upočasnimo staranje telesa, gibanje pa naj bi bilo poleg nekajenja "najboljša odločitev, ki jo lahko vsak naredi zase". Pol ure fizične aktivnosti dnevno koristi moškim in ženskam vseh starostnih skupin, na seznamu bolezni oziroma zdravstvenih težav, ki naj bi se jim z gibanjem lažje izognili, pa so poleg demence in raka med drugim tudi srčne bolezni, osteoporoza, diabetes tipa 2, depresija, visok krvni pritisk in seveda debelost, ki je v resnici vzrok za marsikaj od naštetega, opozarjajo strokovnjaki.

Nezdravo sedenje
Fizioterapevt Leslie Algord z University of East Anglia je razložil: "Zdi se, da so se naša telesa razvila tako, da optimalno delujejo ob določeni stopnji fizične aktivnosti, ki pa je mnogi od nas zaradi našega modernega, sedečega načina življenja preprosto ne zmoremo. Ta raziskava je potrdila, da je treba moške in ženske vseh starosti spodbujati, da naj bodo v imenu dolgoročnega zdravja bolj fizično aktivni." Če torej vsak dan hodite ali se kakorkoli gibljete pol ure, ne kadite, zdravo jeste in niste predebeli, ste za svoje zdravje naredili že ogromno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.