Magazin > Lepota & telo
7 ogledov

Pol ure na dan, 24 bolezni manj

vadba, fitnes, telo Žurnal24 main
Vse to najbrž že veste, a vseeno še enkrat in nikakor ne zadnjič. Strokovnjaki so potrdili, da lahko že vsakodnevni polurni sprehod zmanjša tveganje za 24 bolezni.

Ekipa britanskih strokovnjakov je do tega morda kar malce dramatično formuliranega zaključka prišla, potem ko je pregledala rezultate 40 raziskav, opravljenih v zadnjih štirih letih, ki so proučevale predvsem, kako gibanje vpliva na počutje in zdravje. "Že pol ure gibanja na dan je dovolj, da zmanjšamo tveganje za kar 24 bolezni, tudi za demenco in raka," so izjavili britanski raziskovalci in dodali, da hkrati uspešno upočasnimo staranje telesa, gibanje pa naj bi bilo poleg nekajenja "najboljša odločitev, ki jo lahko vsak naredi zase". Pol ure fizične aktivnosti dnevno koristi moškim in ženskam vseh starostnih skupin, na seznamu bolezni oziroma zdravstvenih težav, ki naj bi se jim z gibanjem lažje izognili, pa so poleg demence in raka med drugim tudi srčne bolezni, osteoporoza, diabetes tipa 2, depresija, visok krvni pritisk in seveda debelost, ki je v resnici vzrok za marsikaj od naštetega, opozarjajo strokovnjaki.

Nezdravo sedenje
Fizioterapevt Leslie Algord z University of East Anglia je razložil: "Zdi se, da so se naša telesa razvila tako, da optimalno delujejo ob določeni stopnji fizične aktivnosti, ki pa je mnogi od nas zaradi našega modernega, sedečega načina življenja preprosto ne zmoremo. Ta raziskava je potrdila, da je treba moške in ženske vseh starosti spodbujati, da naj bodo v imenu dolgoročnega zdravja bolj fizično aktivni." Če torej vsak dan hodite ali se kakorkoli gibljete pol ure, ne kadite, zdravo jeste in niste predebeli, ste za svoje zdravje naredili že ogromno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.