Preveč čistoče škodi

Foto: Žurnal24 Pogostost alergij in zmanjšana odpornost telesa sta posledici pretirane higiene,
Obsedenost s čistočo vas lahko stane zdravja, je pokazala neka raziskava.
Oglej si celoten članek

Rezultati raziskave z Univerze v Michiganu so pokazali, da je lahko pretirana higiena škodljiva, saj ima kemikalija triklosan, ki jo najdemo v čistilih in higienskih izdelkih, izjemno negativne učinke na zdravje ljudi. Kemikalija triklosan je oblika dioksina, ki slabi imunski sistem, zmanjša plodnost, moti razvoj hormonov in lahko povzroča prirojene motnje, najdemo pa jo v določenih trdih milih, dezodorantih, zobnih kremah in drugih higienskih izdelkih.

Mikroorganizmi dobri za imunski sistem

Raziskava je pokazala, da osebe, mlajše od 18 let in z največjo stopnjo triklosana v telesu, pogosteje obolevajo za različnimi alergijami in senenim nahodom. Strokovnjaki so torej mnenja, da življenje v preveč čistem okolju zmanjšuje prisotnost mikroorganizmov, ki pozitivno učinkujejo na človekov imunski sistem. Neizpostavljenost bakterijam in virusom namreč vodi tudi v nastanek astme in nekaterih avtoimunskih obolenj.

Najbolj prizadeti so otroci
Pretirana čistoča pa naj bi imela negativen vpliv predvsem na otroke, saj se njihov imunski sistem po besedah raziskovalke Allison Aiello mora prilagoditi na prisotnost določenih bakterij. "Otroci, ki so izpostavljeni pretirani higieni, večkrat zbolevajo za različnimi vrstami alergij. Triklosan mikroorganizme, ki so sicer normalen pojav, spreminja v takšni meri, da postanejo škodljivi in celo nevarni za zdravje otrok," pravi Aiellova in dodaja, da ljudje, ki so obsedeni s čistočo, s tem škodijo ne le sebi, temveč tudi svojim najmlajšim.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.