Magazin > Lepota & telo
130 ogledov

Preveč čistoče škodi

Pogostost alergij in zmanjšana odpornost telesa sta posledici pretirane higiene, Žurnal24 main
Obsedenost s čistočo vas lahko stane zdravja, je pokazala neka raziskava.

Rezultati raziskave z Univerze v Michiganu so pokazali, da je lahko pretirana higiena škodljiva, saj ima kemikalija triklosan, ki jo najdemo v čistilih in higienskih izdelkih, izjemno negativne učinke na zdravje ljudi. Kemikalija triklosan je oblika dioksina, ki slabi imunski sistem, zmanjša plodnost, moti razvoj hormonov in lahko povzroča prirojene motnje, najdemo pa jo v določenih trdih milih, dezodorantih, zobnih kremah in drugih higienskih izdelkih.

Mikroorganizmi dobri za imunski sistem

Raziskava je pokazala, da osebe, mlajše od 18 let in z največjo stopnjo triklosana v telesu, pogosteje obolevajo za različnimi alergijami in senenim nahodom. Strokovnjaki so torej mnenja, da življenje v preveč čistem okolju zmanjšuje prisotnost mikroorganizmov, ki pozitivno učinkujejo na človekov imunski sistem. Neizpostavljenost bakterijam in virusom namreč vodi tudi v nastanek astme in nekaterih avtoimunskih obolenj.

Najbolj prizadeti so otroci
Pretirana čistoča pa naj bi imela negativen vpliv predvsem na otroke, saj se njihov imunski sistem po besedah raziskovalke Allison Aiello mora prilagoditi na prisotnost določenih bakterij. "Otroci, ki so izpostavljeni pretirani higieni, večkrat zbolevajo za različnimi vrstami alergij. Triklosan mikroorganizme, ki so sicer normalen pojav, spreminja v takšni meri, da postanejo škodljivi in celo nevarni za zdravje otrok," pravi Aiellova in dodaja, da ljudje, ki so obsedeni s čistočo, s tem škodijo ne le sebi, temveč tudi svojim najmlajšim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.