Prva menstruacija razkriva, kako dolgo boste živeli

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Raziskava kalifornijske univerze, v katero je bilo vključenih več kot 16 tisoč žensk je pokazala, da kasneje, kot dobite prvo menstruacijo in vstopite v menopavzo, večja verjetnost je, da boste dočakali čez devetdeset let.
Oglej si celoten članek

Obstajali naj bi trije faktorji, ki kažejo na to, da boste živeli več kot devetdeset let. Menstruacija in menopavza, ki nastopita čim kasneje ter okoli štirideset plodnih let, piše hrvaški portal Miss7. 

Predlog Predlog: ženskam več dopusta zaradi menstruacije

Ženske, ki prvo menstruacijo dobijo pri dvanajstih letih ali kasneje, imajo več možnosti, da bodo slavile 90. rojstni dan. Čim kasnejša prva menstruacija je povezana z manj zdravstvenimi težavami, predvsem z manjšo verjetnostjo srčnih in rakavih obolenj. Prav tako na daljšo življenjsko dobo vpliva čim poznejši nastop menopavze. Menopavzo z zdravim načinom življenja in športom lahko malce prestavimo, predvsem pa s tem, da se odpovemo kajenju. Kajenje, poleg drugih bolezni, namreč povzroča tudi prezgodnjo menopavzo. 

Menstruacija Največja zmota o menstruaciji, v katero verjame 95 odstotkov žensk

Dolgo življenjsko dobo pa napoveduje tudi štirideset plodnih let. Ženske, ki so imele 40 plodnih let so namreč imele za kar trinajst odstotkov daljšo življenjsko dobo od tistih, ki so imele le 33 plodnih let. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:20 10. Avgust 2018.

    Menstruacija do menopavze kaže vitalnost telesa. Če je ženska vitalna, bo imela še dolgo menstruacijo. Če je bolana in so …

  • 10:13 10. Avgust 2018.

    Nekaj morajo pisati, da narod bere! Res je, kmečke mame so vedele stvari, ki jim danes znanstveniki še vedno niso …

  • 09:31 10. Avgust 2018.

    stare mame in babice so rojevale pri 16 letih in to nekatere kar 12 otrok in večina njih doživijo 90 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.