Svet
341 ogledov

Predlog: ženskam več dopusta zaradi menstruacije

Direktor neimenovanega norveškega podjetja vedno ve, kdaj imajo njegove zaposlen Žurnal24 main
Italijanski parlament razpravlja o predlogu zakona, s katerim bi podjetjem naložili, da ženskam mesečno omogočijo tri dni plačanega dopusta zaradi menstruacije.

Spodnji dom italijanskega parlamenta je začel razpravo o osnutku zakona, ki bi ženskam z bolečimi menstruacijami omogočil tri dni plačanega dopusta mesečno. Če bi bil zakon sprejet, bi morala podjetja tem ženskam mesečno odobriti tri dni plačanega dopusta. 

V primeru, da bi Italija sprejela zakon, bi postala prva zahodna država s takšno ureditvijo. Osnutek zakona je naletel tako na odobravanje kot na kritiko. Nekateri se bojijo, da učinki zakona ne bodo takšni, kot si predlagatelji želijo. Obstaja nevarnost, da bi delodajalci zaradi tega raje zaposlovali moške. 

Odstotek žensk, ki so zaposlene, je v Italiji nižji od evropskega povprečja. V Italiji je zaposlenih 61 odstotkov žensk, medtem ko je evropsko povprečje 72 odstotkov. Eden od razlogov je tudi ta, da skoraj četrtina zaposlenih izgubi zaposlitev med nosečnostjo ali po porodu, razkriva poročilo italijanskega statističnega urada. Kljub temu, da je takšno početje nezakonito. 

"Ženske že tako jemljejo proste dneve zaradi menstrualnih bolečin, novi zakon pa bi jim omogočil, da to storijo ne da bi koristile bolniško odsotnost ali druge ugodnosti," pravi Daniela Piazzalunga, ekonomistka z inštituta FBK-IRVAPP. Piazzalunga med negativnimi posledicami našteva tudi morebitno znižanje plač in onemogočanje napredovanja ženskam, ki bi koristile to možnost. 

Podobni zakoni se sicer izvajajo v delih Kitajske, Japonske in Južne Koreje. Nekatera zasebna podjetja, med drugim Nike, prav tako ponujajo svojim zaposlenim to možnost, še piše The Independent. 

Komentarjev 6
  • kapibara 09:06 26.marec 2017.

    Če se hoče ebat s prostim sodelavcem NE rabi prostih dni zaradi Tete s Krvavca

  • Nerv 08:38 26.marec 2017.

    Podpis

  • primoz.g 00:34 26.marec 2017.

    se pravi pr nas bi ble vse državne ustanove odprte le kak dan v tednu, ostale dni imajo itak tardečo, ene res, druge v glavi, prištej še LGBT lobij bi dejansko mogl zaposlit še ostale nezaposlene in še begunce da ...prikaži več bi sploh kaj dokaj funkcioniralo