Najnovejša študija ameriške univerze Harvard razkriva, katero vrsto zelenjave naj tisti, ki so na dieti, črtajo s svojega jedilnika. V raziskavo je bilo vključeni 130 tisoč oseb, starih več kot 24 let. Izprašali so jih, kako pogosto jedo eno od naštetih 131 živil, poleg tega pa so jih tudi redno tehtali. Pri študiji so poleg tega upoštevali še nekatere dodatne dejavnike, kot sta kajenje in športna aktivnost.
Krompir
Krompir je sicer bogat z vitaminom C in kalijem, ker pa ne vsebuje veliko vode, v njem pa najdemo škrob, spada med bolj kalorične vrste zelenjave.
Koruza in grah
Študija je pokazala, da sta koruza in grah še bolj kalorična od krompirja.
Raje posezite po …
Če hujšate, raje jejte cvetačo. Študija je pokazala, da bi v štirih letih shujšali za 600 gramov, če bi si vsak dan privoščili dodatno porcijo cvetače. Če pa bi štiri leta vsak dan jedli koruzo, bi se zredili za en kilogram, še pišejo.
Pri sadju so absolutni zmagovalec borovnice, lahke pa so tudi slive, jabolka, jagode in breskve.
Raziskovalci so sicer prišli tudi do zaključka, da so hitreje shujšali tisti, ki so pojedli več sadja kot zelenjave. V štirih letih so osebe, ki so na dan pojedle dodatno porcijo sadja, izgubile 600 gramov.
Popolna neumnost od raziskave in članka. Vsa ta zelenjava je zelo koristna in razen krompirja je niti slucajno ne pojes …
Na vasi so redili prašičke in to z zelenjavo: jabolka slabše kvalitete, kuhan krompir, detelja, koruza, pesa.. skratka.. prašički so …