Magazin > Lepota & telo
301 ogledov

Ta zelenjava redi!

grah, stročnice Shutterstock
Med dieto lahko posegamo po vseh vrstah zelenjave? Ni res! Če želite izgubiti kakšen kilogramček, tega raje ne jejte.

Najnovejša študija ameriške univerze Harvard razkriva, katero vrsto zelenjave naj tisti, ki so na dieti, črtajo s svojega jedilnika. V raziskavo je bilo vključeni 130 tisoč oseb, starih več kot 24 let. Izprašali so jih, kako pogosto jedo eno od naštetih 131 živil, poleg tega pa so jih tudi redno tehtali. Pri študiji so poleg tega upoštevali še nekatere dodatne dejavnike, kot sta kajenje in športna aktivnost.

Krompir
Krompir je sicer bogat z vitaminom C in kalijem, ker pa ne vsebuje veliko vode, v njem pa najdemo škrob, spada med bolj kalorične vrste zelenjave.

Koruza in grah
Študija je pokazala, da sta koruza in grah še bolj kalorična od krompirja.

Raje posezite po …

Če hujšate, raje jejte cvetačo. Študija je pokazala, da bi v štirih letih shujšali za 600 gramov, če bi si vsak dan privoščili dodatno porcijo cvetače. Če pa bi štiri leta vsak dan jedli koruzo, bi se zredili za en kilogram, še pišejo.

Pri sadju so absolutni zmagovalec borovnice, lahke pa so tudi slive, jabolka, jagode in breskve.

Raziskovalci so sicer prišli tudi do zaključka, da so hitreje shujšali tisti, ki so pojedli več sadja kot zelenjave. V štirih letih so osebe, ki so na dan pojedle dodatno porcijo sadja, izgubile 600 gramov.

Komentarjev 2
  • jakec1575 20:35 26.september 2015.

    Popolna neumnost od raziskave in članka. Vsa ta zelenjava je zelo koristna in razen krompirja je niti slucajno ne pojes toliko, da bi lahko vplivala na tezo, poleg tega je ta hrana na dan pred intezivnim treningom naravnost odlicna. Tudi ...prikaži več krompir je odlicen za hujsanje, sa je dan pred treningom dobr vir za glikogen v misicah, hrati pa ravno naslednji dan povzroci, da je clovek manj lacen in poje manj. Vsak dieta je sestavljena iz razlicno oblikovanih in pozresnih dni, da prelisicis metabolizem, ki se sicer ob trajno nizkem vnosu prilagodi. rezultat. ljudje stradajo in trpijo, rezultata pa nobenega. Pa se tudi drugi vzroki so za nehujsanje. Ampak vec pa za placilo. Skratka priporocam ene par resnih knjig v roke. Tole so budalastine. pa vse dobro. lp.

  • Ferluci 18:44 26.september 2015.

    Na vasi so redili prašičke in to z zelenjavo: jabolka slabše kvalitete, kuhan krompir, detelja, koruza, pesa.. skratka.. prašički so bili lepi, okrogli, debeli, zameščenni... torej, vse redi. Najmanj meso. Torej: prehranjuj se po pameti, vsakega po malem, ne pa ...prikaži veča po človeški požrešnosti! Brezvezen članek.