Telesna vadba izboljša spomin

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Telesna vadba izboljša spomin pri starejših, je pokazala ameriška raziskava.
Oglej si celoten članek

Z možgani je podobno kot z mišicami, ki ob redni vadbi ohranjajo moč in okretnost, ob zanemarjanju pa izgubljajo sposobnosti. V prid telesni vadbi pa še dodatno govori raziskava, ki je bila objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences study. Izsledki raziskave so namreč pokazal, da ima povsem običajna telesna vadba dobrodelne učinke na spomin.

V raziskavi je sodelovalo 120 starostnikov, ki so v vsakdanjem življenju večinoma sedeli. Razporedili so jih v dve skupini. Prva skupina je morala trikrat na na teden 40 minut hoditi, druga je morala izvajati vaje za raztegovanje. Rezultati so pokazali, da običajna telesna aktivnost pri starejših vodi v izboljšanje spomina.

Pri ljudeh, ki so hodili, se je del možganov, ki je zadolžen za oblikovanje spomina, povečal, pri tistih, ki so izvajali le vaje za raztezanje, pa se je ta del zmanjšal. Učinki izboljšanja so bili vidni v enem letu. Znanstveniki so dokazali, da imajo možgani čudežne sposobnosti regeneracije in da se znajo hitro prilagoditi. Zato so poudarili, da za začetek vadbe ni nikoli prepozno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.