Magazin > Lepota & telo
34 ogledov

Telesna vadba izboljša spomin

hoja Žurnal24 main
Telesna vadba izboljša spomin pri starejših, je pokazala ameriška raziskava.

Z možgani je podobno kot z mišicami, ki ob redni vadbi ohranjajo moč in okretnost, ob zanemarjanju pa izgubljajo sposobnosti. V prid telesni vadbi pa še dodatno govori raziskava, ki je bila objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences study. Izsledki raziskave so namreč pokazal, da ima povsem običajna telesna vadba dobrodelne učinke na spomin.

V raziskavi je sodelovalo 120 starostnikov, ki so v vsakdanjem življenju večinoma sedeli. Razporedili so jih v dve skupini. Prva skupina je morala trikrat na na teden 40 minut hoditi, druga je morala izvajati vaje za raztegovanje. Rezultati so pokazali, da običajna telesna aktivnost pri starejših vodi v izboljšanje spomina.

Pri ljudeh, ki so hodili, se je del možganov, ki je zadolžen za oblikovanje spomina, povečal, pri tistih, ki so izvajali le vaje za raztezanje, pa se je ta del zmanjšal. Učinki izboljšanja so bili vidni v enem letu. Znanstveniki so dokazali, da imajo možgani čudežne sposobnosti regeneracije in da se znajo hitro prilagoditi. Zato so poudarili, da za začetek vadbe ni nikoli prepozno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.