V boj proti koronavirusu tudi s temi živili

Vitamin D in cink ugodno vplivata na potek virusnih okužb.
Oglej si celoten članek

"Mnogo študij iz preteklosti govori v prid, da vitamin D s svojimi imunomodulatornimi mehanizmi ugodno vpliva na potek virusnih okužb. Ta nova študija govori v pri dokazu, da vitamin D lahko močno zmanjša resnost pri bolezni COVID-19," je zapisal zdravnik z UKC Ljubljana Darko Siuka, ki se v predlogiu sklicuje na zadnje in zelo odmevne izsledke španske študije. A ne le vitamin D, tudi cink igra veliko vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema. "Cink in vitamin D sta potrebna za normalno delovanje imunskega sistema, tako da specifično ne delujeta na covid -19, ampak samo na  izboljšanje imunskega sistema," pravi strokovnjakinja z Infekcijske klinike v Ljubljani. Več o tem, si preberite TUKAJ.

Vitamin D ni zaman poimenovan tudi vitamin sonca, saj je prav ta njegov najboljši vir. 5 do 30 minut dnevno na pomladnem ali poletnem soncu je dovolj vitamina D za zdrav imunski sistem, kosti in mišice. Kaj pa v jesenskih in zimskih mesecih?  Lahko si pomagamo s prehranskimi dodatki in hrano, ki je bogata z vitaminim D. Dnevno naj bi ga zaužili od 600IU do 1000IU enot. Najdemo ga v mastnih ribah, kot so losos, sled in tuna, v mleku z dodatkom vitamina D, v jajcih, gobah, olju iz jeter polenovke, v kaviarju, dober vir vitamina D pa so tudi goveja jetra, pomarančni sok in kosmiči. 

Kaj pa cink?

Večina ljudi s pestro in uravnoteženo prehrano lahko pokrijete potrebe po cinku, na zadosten vnos morajo biti še posebej pozorni vegetarijanci. Priporočen dnevni vnos cinka za odraslega je 7-10 mg. Takšno količino cinka v telo vnesete, če tekom dneva zaužijete, na primer,  jajce (68 g), 3 kose polnozrnatega kruha (150g), svinjski zrezek (135 g) in 25 g goveje bolonjske salame. (vir: prehrana.si) Živila, ki so bogato s cinkom so ostrige, meso, morski sadeži, stročnice, oreški, razna semena, kakav in jajca. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.