Zdravje > Aktualno
12037 ogledov

To o vitaminu D, cinku in ameriškem slamniku pravi naša stroka

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Kaj o uživanju vitaminov, cinka in na primer ameriškega slamnika, s katerimi naj bi se borili proti novem koronavirusu, pravijo naši strokovnjaki? Zdravnik iz UKC Ljubljana celo vlado pozval, naj pripravi strategijo za zaščito z vitaminom D.

V zadnjem času je predvsem veliko govora o vitaminu D in o njegovi učinkovitosti. Zdravnik z UKC Ljubljana Darko Siuka na primer že od začetka epidemije opozarja na pomen tega vitamina pri omejevanju širjenja okužb in pri blaženju posledic bolezni covid-19. Pred dnevi je specialist gastroenterologije celo vlado pozval k takojšnji pripravi strategije za zaščito z D vitaminom.

"Mnogo študij iz preteklosti govori v prid, da vitamin D s svojimi imunomodulatornimi mehanizmi ugodno vpliva na potek virusnih okužb. Ta nova študija govori v pri dokazu, da vitamin D lahko močno zmanjša resnost pri bolezni COVID-19," je zapisal Siuka, ki se v predlogiu sklicuje na zadnje in zelo odmevne izsledke španske študije.

V bolnišnici v Cordobi so namreč nekatere bolnike z covid-19 takoj začeli začeli zdraviti z visokimi odmerki vitamina D. Ti bolniki so virus praviloma lažje preboleli in niso potrebovali intenzivne nege.

Vitamin D in predlog vladi

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia
"V poletnem času smo se spraševali, zakaj je kritičnost bolezni okuženih tudi v visokorizičnih skupinah nižja, odgovor je najverjetneje prav v poletnem času, soncu z UVB žarki in višjih serumskih ravneh D vitamina. Z jesenjo in zimo se zaloge in ravni vitamina D zmanjšujejo, zato lahko pričakujemo težji potek bolezni COVID-19 v primeru pomanjkanja vitamina D," zapiše Siuka. V predlogu, ki je še v fazi obravnave zdravnik vladi svetuje, da je "glede na močne dokaze potrebno čim prej oblikovati stretegijo tudi s preventivo z vitaminom D pri visokorizičnih bolnikih, prav tako pa tudi stretegijo vključitve vitamina D v obravavno bolnikov s COVID-19."

Majhen člen, ki pa pomaga

Številne novejše študije potrjujejo ključno vlogo vitamina D pri virusnih infekcijah, da ta vitamin lahko vpliva tudi na covid-19, je pred dnevi, na okrogli mizi, potrdila tudi endokrinologinja Marija Pfeifer. "Raziskave so pokazale, da tisti, ki imajo dovolj vitamina D, imajo manj virusnih okužb in blažji potek bolezni, če zbolijo. Poleg tega če covid-19 napreduje v pljuča, povzroči t. i. citokinsko nevihto. Če ima posameznik dovolj vitamina D, lahko ugodno umirja ta vnetni pojav v pljučih," je dejala Pfeiferjeva.

Cink in vitamin D

Po besedah endokrinologinje danes že kar nekaj držav priporoča, naj ljudje jemljejo vitamin D, da bodo vsaj delno zaščiteni. Ob tem je opozorila, da to ni edini dejavnik preprečevanja covida-19, ampak le majhen člen, ki lahko pomaga.

Da je temu tako, dodaja tudi infektologinja Mateja Logar, ki je sicer dnevno v stiku s tem novim virusom. "Cink in vitamin D sta potrebna za normalno delovanje imunskega sistema, tako da specifično ne delujeta na covid -19, ampak samo na  izboljšanje imunskega sistema," pravi strokovnjakinja z Infekcijske klinike v Ljubljani. 

Kaj pa ameriški slamnik?

Logarjeva je še spregovorila o ameriškem slamniku, o katerem je največ govora v jesenskih in zimskih dneh, saj naj bi pomagal pri preprečevanju prehlada, ki ga povzročajo številni virusi. "Vendar pa se v nobeni sistemski raziskavi, kjer so delali dvojno slepi poskus, ni izkazal za učinkovitega, tako da verjetno tudi v boju s covid-19 ni posebej učinkovit," je dodala. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • Fulmmer 13:52 02.oktober 2020.

    Priletna ženica, Frančiška Arlec, je bila rojena leta 1893, preživela je marsikatero revolucijo, 2 svetovni vojni, Ja, portalu ki objavlja take butaste reklame je pa res za verjet....

  • Ender3 20:26 30.september 2020.

    Bravo, končno so se zganili z preventivo. To je bilo znano že od vsega začetka in le vlada Egipta je sprejela ukrep jemanja vit D3 kot prevenco, kot nekoč po Černobilu, zaradi radijacije, ko so ljudem dajali jod. Je pa ...prikaži več res, da je učinek vitD odvisen od resorbcije in od delovanja jeter in ledvic. Obstaja pa analog, ki te ovire premaga z direktnim učinkom, a tega, žal še ni v našem registru zdravil. Tudi priročen tester, ki podobno, kot glukometer, izmeri nivo vitD v krvi po zelo sprejemljivi ceni

  • boksi 15:01 30.september 2020.

    Bravo! Končno nekaj razumskega od naše 'stroke'! Še jih je nekaj, ki znajo pogledati izza okvirjev.