Začetnikom namesto mišic poškodbe

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Priljubljeni programi kratkih intenzivnih vadb so primerni le za dobro telesno pripravljene, začetniki naj se najprej raje lotijo zmerne redne vadbe.
Oglej si celoten članek

V želji po hitrem preoblikovanju telesa se vsako leto pojavijo nove vadbe, s katerimi naj bi lepo oblikovano postavo hitro dosegli tudi tisti, ki so prej leta poležavali na kavču. Toda strokovnjaki so si edini: takšne vadbe niso za nepripravljene. "Večini DVD-vadb tipa P90X, Insanity in Focus T25 je skupno to, da nikakor niso primerne za popolnega začetnika," poudarja osebna trenerka Barbara Kodrin. "Ljudje sicer želijo rezultate takoj ali najkasneje v nekaj tednih, zato jim ti programi obljubljajo točno to. A za večino ljudi, ki so se za več let zapustili in bi zdaj radi čez noč magično popravili vse, kar se popraviti da, je kruta realnost, da je pred njimi leto ali dve vztrajnosti in doslednosti tako pri vadbi kot pri prehrani, da bi lahko govorili o nekih konkretnih in zavidljivih rezultatih."

Vadite le, če že telovadite

"Najpomembnejše dejstvo pri razpravi o visoko intenzivni vadbi je, da je ta smiselna takrat, ko smo predhodno že poskrbeli (oziroma skrbimo) za dobro temeljno pripravljenost," pravi Uroš Petan iz fitnes kluba One to One. "To pomeni, da smo pred začetkom vsaj nekaj mesecev vadili nizko in srednje intenzivno ter poskrbeli za dobro temeljno pripravljenost v moči, vzdržljivosti in gibljivosti."

Namesto mišic bolezen

Telesno nepripravljenim intenzivna vadba prinese več škode kot koristi. "Zagotovo lahko pričakujemo hitro kopičenje utrujenosti, zdravstvene težave (imunske, centralnoživčne, hormonske, skeletne ...), nesposobnost napredovanja in upad motivacije za nadaljevanje vadbe," pojasnjuje Petan. Po njegovih izkušnjah se v številnih primerih po določenem času zaradi izgorelosti učinek celo obrne; zaradi utrujenosti posameznik začne hlastati po sladkem in mastnem ter se posledično celo zredi. Zaradi hormonske izgorelosti se pojavi tudi problem nespečnosti, kar dodatno pospeši kopičenje maščobe in utrujenost.

Primerna za športnike

Vsem, ki so redno telesno dejavni, pa lahko ti programi vadbe tudi koristijo, saj niso slabo zastavljeni. "Če želi športnik (torej redno dejaven posameznik) zgolj dvigniti formo, lahko brez velike spremembe pri prehrani in pametni periodizaciji vadbe pričakuje pozitiven učinek," pravi Petan.

Kodrinova ob tem sicer tudi športno dejavnim ob začetku vadbe priporoča, naj poslušajo svoje telo, in če vaj ne zmorejo izvajati enako hitro kot inštruktor, upočasnijo tempo in raje pazijo, da vaje izvajajo pravilno, pa čeprav bo ponovitev manj. Tudi pogostost treningov prilagodite zmožnostim in napredujte v svojem tempu.

Dobro se ogrejte!

Če ste dovolj dobro pripravljeni, da se lahko lotite programa intenzivne vadbe, izberite kakovostnega. "Dober program lahko prepoznate po tem, da obvezno vsebuje ogrevanje in blage raztezne vaje, nato najprej sledijo vaje, namenjene predvsem globokim mišicam (mišice jedra), nato intenzivnejši glavni del, za njim pa ponovno raztezne vaje in ohlajanje. Pomembno je tudi, da inštruktorji v programu prikažejo več različnih izvedb iste vaje (lažjo, normalno in težjo), da lahko zase izberete najprimernejšo," svetuje osebna trenerka Barbara Kodrin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.