Zaradi te serije se je število samomorov povečalo za 29 odstotkov

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Netflixova serija ima po najnovejši študiji za mladino katastrofalne posledice.
Oglej si celoten članek

Po tem, ko je Netflix leta 2017 začel predvajati serijo 13 razlogov, zakaj (v kateri si najstnica vzame življenje in za seboj posti 13 posnetkov z razlogi, zakaj je to storila), je v naslednjih mesecih število samomorov v ZDA naraslo skoraj za tretjino, sedaj so to podkrepili tudi s študijo, poroča Reuters. 

Omenjena raziskava ima sicer omejitve, zato porasta samomorov ni možno neposredno povezati z začetkom predvajanja serije. Je pa prejšnja študija pokazala, da naj bi spremljanje serije celo zmanjšalo možnost za samopoškodbe med nekaterimi mladimi odraslimi. 

Po poročanju Nacionalnega inštituta za zdravje je samomorilnost med ameriško mladino (od 10 do 17 let) v aprilu 2017 narasla za kar 28.9 odstotkov. Od aprila do decembra 2017 so zabeležili okoli 195 samomorov v tej starostni skupini, sploh med mladimi dečki. Na študijo se je že odzval tudi Netflix, ki pravi, da je to zelo pomembna tema, ki se ji bodo resno posvetili in zagotovili, da bodo to občutljivo tematiko obravnavali odgovorno. Prav tako pa so omenili prejšnjo študijo Univerze v Pennsylvaniji, ki je pokazala, da so študentje med 18-tim in 29-tim letom, ki spremljajo serijo, manj nagnjeni k samopoškodbam in samomorilnosti od vrstnikov, ki serije ne spremljajo. 

Šok tik pred zdajci Netflix v Ljubljani naletel na težave

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.