Magazin > Film & Glasba & TV
986 ogledov

Zaradi te serije se je število samomorov povečalo za 29 odstotkov

Misel na samomor Profimedias
Netflixova serija ima po najnovejši študiji za mladino katastrofalne posledice.

Po tem, ko je Netflix leta 2017 začel predvajati serijo 13 razlogov, zakaj (v kateri si najstnica vzame življenje in za seboj posti 13 posnetkov z razlogi, zakaj je to storila), je v naslednjih mesecih število samomorov v ZDA naraslo skoraj za tretjino, sedaj so to podkrepili tudi s študijo, poroča Reuters. 

Omenjena raziskava ima sicer omejitve, zato porasta samomorov ni možno neposredno povezati z začetkom predvajanja serije. Je pa prejšnja študija pokazala, da naj bi spremljanje serije celo zmanjšalo možnost za samopoškodbe med nekaterimi mladimi odraslimi. 

Po poročanju Nacionalnega inštituta za zdravje je samomorilnost med ameriško mladino (od 10 do 17 let) v aprilu 2017 narasla za kar 28.9 odstotkov. Od aprila do decembra 2017 so zabeležili okoli 195 samomorov v tej starostni skupini, sploh med mladimi dečki. Na študijo se je že odzval tudi Netflix, ki pravi, da je to zelo pomembna tema, ki se ji bodo resno posvetili in zagotovili, da bodo to občutljivo tematiko obravnavali odgovorno. Prav tako pa so omenili prejšnjo študijo Univerze v Pennsylvaniji, ki je pokazala, da so študentje med 18-tim in 29-tim letom, ki spremljajo serijo, manj nagnjeni k samopoškodbam in samomorilnosti od vrstnikov, ki serije ne spremljajo. 

Ljubljana Šok tik pred zdajci Magazin Netflix v Ljubljani naletel na težave
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice