Magazin > Film & Glasba & TV
9726 ogledov

Netflix v Ljubljani naletel na težave

žmauc
1/3
Anže Petkovšek
Netflix bo lepote Slovenije predstavil v novi oddaji, v sklopu katere so v Ljubljani prenovili gostilno Žmauc.

Ta teden se je v Sloveniji mudila ekipa Netflixa, ki snema oddajo Restaurants on the Edge. Svetu bodo predstavili lepote naše države, v sklopu oddaje pa so prenovili gostilno Žmauc v Ljubljani. Slovenska turistična organizacija je naše informacije potrdila in  razkrila, da bo oddaja predvajana konec leta 2019.

Gostilna Žmauc pa se lahko za to čast in reklamo zahvali Zavodu za varstvo kulturne dediščine …

restavracija Ribca | Avtor: Anže Petkovšek Restavracija Ribca na Ljubljanski tržnici. Anže Petkovšek

Televizijci so si namreč najprej izbrali drugo gostilno – Ribco, ki je del Plečnikove tržnice. In ravno zaradi tega se je zataknilo. "Stavba je pod spomeniškim varstvom. Je del Plečnikove tržnice, zato morajo vsako prenovo oziroma obnovo odobriti. Čeprav prenova ni vključevala gradbenih posegov in tako ne bi vplivala na zunanjost stavbe, je niso dovolili. Prostor bi le osvežili, na novo prebarvali, zamenjali tapete, pripravljeni so bili tudi zamenjati omarice in v šanku police,“ je za Žurnal24 povedal dolgoletni najemnik gostilne Gregor Šeligo.

Za prepoved so televizijci izvedeli dva dni pred začetkom snemanja. "Dekoraterka iz Kanade je bila že tukaj. Popisala je vse, kar potrebuje. Tapete so naročili vnaprej. Prostor smo morali fotografirati že prej in jim poslati fotografije. Priprave na obnovo so trajale dva meseca. Zaprti bi bili od nedelje do četrtka, v petek pa bi bila otvoritev,“ nam je še zaupal Šeligo in na vprašanje, kako razočaran je zaradi izgubljene priložnosti, odgovoril: "Od en do 100? 350. Lastnik prostorov je Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice. Nad idejo so bili navdušeni. To bi bil pomp, zadeva bi se oglaševala. Oddaja bi bila zelo dobra reklama za restavracijo in tržnico, glede na to koliko ima Netflix gledalcev,“ je za naš medij še razkril razočarani Šeligo in dodal, da je morala produkcija v zadnjem hipu najti drugi lokal.

Odločili so se za Žmauc, kjer je med tednom viselo obvestilo o prenovi, informacij, kaj točno se je tam dogajalo, menda ne bodo prenovili le notranjosti, ampak osvežili tudi meni, pa od lastnika nismo dobili.

žmauc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Služba za kulturno dediščino:  Za kakršnekoli posege je treba dobiti soglasje

"Restavracija RIBCA se nahaja v kulturnem spomeniku državnega pomena, ki je delo arhitekta Jožeta Plečnika in je varovan z Odlokom o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena (Uradni List RS, št. 51/09, 88/14, 19/16, 76/17, 17/18). Enota ima posebno kulturno vrednost, kar je izrazit dosežek ustvarjalnosti ter pomemben del prostora in dediščine Republike Slovenije. Enota ima izjemen kulturni pomen za Republiko Slovenijo. Vsa Plečnikova dela, imenovana Plečnikova Ljubljana, imajo kot celota velik pomen, zlasti za glavno mesto Slovenije. Enote so varovane z namenom ohraniti ustvarjalno delo arhitekta Jožeta Plečnika in njegovih sodelavcev v Ljubljani kot dragoceno kulturno vrednoto. Za vse posege v spomenike in njihova vplivna območja, razen če zakon ne določa drugače, je treba predhodno pridobiti kulturnovarstvene pogoje in kulturnovarstveno soglasje pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Izvajanje tega odloka nadzira inšpektorat, pristojen za področje kulturne dediščine. Lastnik ali najemnik bi tako moral pridobiti kulturnovarstvene pogoje in kulturnovarstveno soglasje za kakršnekoli posege, tudi za nujna vzdrževalna dela,“ je za Žurnal24 odločitev inšpektorata, da obnove Ribce ne dovoli, pojasnila Irena Vesel z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in dodala, da so leta 2017 opravili ogleda obstoječega stanja vseh lokalov na Plečnikovih tržnicah. "Celotna obstoječa fizična substanca spomenika se ohranja in obravnava celostno. Vsi nekontrolirani stihijski posegi v posameznih lokalih se morajo odstraniti in povrniti v prvotno stanje po prenovi v devetdesetih letih. Vsa premična oprema mora biti skrbno izbrana, podrejena prostoru in v soglasju s pristojno spomeniško varstveno službo.“

V Odloku, ki ureja Plečnikove tržnice tudi piše, da so "varovani elementi spomenika stavba v celoti (notranjost in zunanjost), tlorisna shema in vsi detajli, vključno s stavbnim pohištvom".

restavracija Ribca | Avtor: Anže Petkovšek Restavracija Ribca na Ljubljanski tržnici. Anže Petkovšek

Del oddaje tudi Bine Volčič

Pri nastajanju oddaje o predstavitvi Slovenije je sodeloval tudi naš kuharski mojster Bine Volčič. "Sem le del enega segmenta oddaje. V sklopu te oddaje je k nam pripotoval tudi njihov znani šef,  s katerim sem se srečal in ga peljal po naših lepih gozdovih, kjer sem mu predstavil in pokazal darove naše prelepe Slovenije, se pravi, kaj nam narava nudi in kako se lahko divja zelišča uporabijo v kulinariki. V gozdu sem na živem ognju pripravil jed in pokazal, kako sem izkoristil te divje rastline in zelišča. Veliko smo se pogovarjali tudi o trajnostnem razvoju in o tem, kako živeti z naravo,“ je Volčič povedal za Žurnal24 in razložil, da je njihovo povabilo k sodelovanju sprejel, ker mu je bil koncept oddaje blizu, saj tudi sam rad poudarja in uči, kako darove narave čim bolje izkoristiti.

Komentarjev 2
  • kmetek 08:09 29.marec 2019.

    se kaj drugega pričakuje pri nas?