Slovenija
20739 ogledov

Šarec Prešička poziva k razjasnitvi razmer na ministrstvu za kulturo

Dejan Prešiček Saša Despot
Zaposleni na ministrstvu za kulturo naj bi se v brezizhodnem položaju znašel tudi zaradi domnevnega šikaniranje na delovnem mestu.

Okoli 60 zaposlenih na ministrstvu za kulturo se je v avli ministrstva s svečami in molkom poslovilo od pokojnega sodelavca, ki si je pred dnevi vzel življenje. Žalna slovesnost je trajala približno deset minut, prisoten pa je bil tudi minister Dejan Prešiček. "Odzval se bom z resnico, na take obtožbe se je treba odzvati," je dejal po komemoraciji.
Pokojni T. B. je imel tri otroke ter ženo, obolelo za rakom, tik preden si je vzel življenje pa je nastopil dolgotrajno bolniško. Na ministrstvu je bil zaposlen od leta 1996, zasedal je delovno mesto ekonoma kurirja. 

Pomoč ljudem, ki so v stiski, ali tistim, ki razmišljajo o samomoru, nudi Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana. Ljudje lahko pokličejo na telefon 01/520 99 00. Na voljo so tudi drugi naslovi za ljudi v stistki. Lahko se obrnejo na zaupni telefon Samarijan in Sopotnik 116 123 (skupna številka), kjer so za pomoč na voljo 24 ur na dan. 

Zaposleni: Dopuščal in izvajal mobing

Samomor zaposlenega na ministrstvu za kulturo številni tam zaposleni povezujejo z mobingom, ki ga minister dopušča in po pričanju več zaposlenih (imena so znana uredništvu) tudi sam izvaja. "Nisem tak človek, da bi metal ključe, nadiral ljudi. Imam mirno vest," očitke zavrača Prešiček. 

"Tukaj vlada kultura strahu in pritiska"

"Odkar je ministrstvo prevzel novi minister, tukaj vlada kultura strahu in pritiska," razlaga eden od zaposlenih. Kričanje, žaljivke, poniževanje, izkoriščanje za osebne zadeve, nam je potrdilo več tam zaposlenih. Tako naj minister ne bi imel neprimernega odnosa le do preminulega T.B. pač pa tudi številnih drugih zaposlenih, ki so njegovo pisarno zapuščali v solzah. 

O neprimernem odnosu, ki naj bi ga imel minister do podrejenih in dogajanju v zvezi s T. B. je eden od zaposlenih seznanil tudi kabinet predsednika vlade Marjana Šarca. T. B. je delal kot kurir pa tudi kot voznik službenega vozila za kar naj bi prejemal 20-odstotni dodatek k plači za prevoz funkcionarjev na ministrstvu, ki sicer nimajo šoferja.

Sodelavci pravijo, da je bil "dobri duh ministrstva" in "deklica za vse". "Nalagali in nalagali so mu, ga zmerjali in žalili," pravi ena od zaposlenih. T. B. naj bi oktobra zaprosil, da ministra ne vozi več in od takrat so Prešička vozili šoferji z generalnega sekretariata vlade. Kljub temu pa naj bi za ministra opravljal tudi osebne zadeve, vozil je inštrumente na Konservatorij za glasbo in balet, kjer Prešiček še predava. 

Predsednik vlade Marjan Šarec je Prešička danes pozval, da se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva za kulturo.
 Na podlagi medijskih objav o šikaniranju uslužbenca ministrstva za kulturo je policija začela preverjati razloge za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, so sporočili s PU Ljubljana. Če bodo razlogi za sum dejanja potrjeni, bodo pričeli predkazenski postopek ter o zadevi obveščali pristojno državno tožilstvo.

Sindikat Glosa: Zadeva naj se razišče

Naj tragični primer na ministrstvu za kulturo preiščejo, Šarca pozivajo tudi v sindikatu Kulture in narave Slovenije Glosa. "Upravičeno pričakujemo, da boste do potankosti raziskali tragični primer in, v kolikor gre za neprimerno in zavržno ravnanje, tudi ustrezno reagirali, tudi v smeri razrešitve ministra Dejana Prešička," so zapisali v pozivu. 

"Glede nesprejemljivega in postopanja so bili že pred imenovanjem Prešička za ministra, obveščenih iz drugih virov, drugih javnih zavodov iz področja šolstva, ko so nam člani opisovali, da sedanji minister nima moralnih zavor, ki bi jih do svojih sodelavcev moral imeti, da uporablja neprimerne izraze in žaljivke," pravi predsednik sindikata Glosa Mitja Šuštar. Prešiček je bil pred imenovanjem za ministra ravnatelj Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.
"Ne vemo, če te obtožbe držijo, ne želimo političnega obračunavanja, proti ministru Prešičku nimamo nič, nismo za medijske linče, želimo pa, da se te zadeve raziščejo, saj ima vsak zaposleni pravico do varnega okolja," poudarja Šuštar. 

Verk: Težko je soditi

Predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk pa je za STA dejal, da so ga nekateri člani sindikata z ministrstva za kulturo klicali, da je "stanje mobinga pri njih zaskrbljujoče" in da je treba na nek način obravnavati krivdo za smrt njihovega sodelavca. "Težko je soditi. A če je stvar taka, da ima za posledico smrt, pri čemer se nekoga obtožuje, da je to smrt na nek način zakrivil, je to stvar za kriminalistično policijo. Gre za zelo zahtevno zadevo in jo je treba prepustiti visoko usposobljenih strokovnjakom," je poudaril Verk.

Zgroženi, ker se tragedija uporablja za vsiljevanje političnih stališč

Predsednik sindikata ministrstva za kulturo Gregor Lesjak pa je sporočil, da sindikat z mediji zaenkrat ne bo komuniciral. "Nastale razmere poskušamo urejati sami, in sicer v skladu z načeli globokega spoštovanja, vzajemne solidarnosti in drugimi postopki, ki jih imamo na voljo," je zapisal Lesjak. "Z odporom odklanjamo zapise v medijih, ki ob nedavnem tragičnem dogodku krnijo človeško dostojanstvo naših kolegov. Zgroženi smo, ker je v javnem prostoru mogoče tako elementarno človeško, osebno, družinsko in delovno tragedijo uporabiti za vsiljevanje političnih stališč."

Šarec zahteva Prešičkova pojasnila

"Predsednik vlade je danes na ministra za kulturo naslovil pismo, v katerem ministra poziva, da se opredeli do navedb iz pisma Sindikatov Glosa in uslužbencev Ministrstva za kulturo, s katerim so predsednika vlade pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju v primeru samomora uslužbenca ministrstva za kulturo, ki naj bi se v brezizhodnem položaju znašel tudi zaradi domnevnega šikaniranje na delovnem mestu," so popoldne sporočili s kabineta predsednika vlade.
Šarec zahteva tudi obvestila o ukrepih, ki jih je ministrstvo sprejelo za preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje primerov nasilja, trpinčenja, nadlegovanja in drugih oblik psihosocialnega tveganja na delovnih mestih, ki jih predvidevajo zakonske obveznosti. 

sergeja.hadner@zurnal24.si


 

Komentarjev 52
  • lado16 12:27 25.januar 2019.

    MOGOČE JE PA RES HOTEL NAREDITI RED V RTVju IN KULTURI ,PA LENUHOM-pijavkam ,TO NE PAŠE IN JE ZLOBNI PAJAC IZ "murgel" POSEGEL VMES !!! KULTURNIKI SO NAJMANJ KULTURNI -tomićićka...PA NEKI PREVOZ !!! KATARINA SE JE VOZILA V ITALIJO PA NIČ ANE !!????

  • smejka 12:53 23.januar 2019.

    Rada bi delal s tem Prašičem....bi poskrbela, da bi jokal.Se ooravičujem za napake v zapisu.

  • loco 11:52 23.januar 2019.

    V izjavi za 24 kur je nekdanja sodelavka Prešička povedala: iz prijaznega medvrdka se v trenutku prelevi v zverino. Toliko o tem ministru pa idiotom najlepša hvala za minuse.