Slovenija
16474 ogledov

Netflix: Plačaš več, dobiš manj

televizija Saša Despot
Slovenski uporabniki plačujemo 53 odstotkov višjo naročnino za Netflix kot Američani. Pa za ta denar dobimo tudi več vsebin?

Podjetje Comparitech, ki za potrošnike opravlja primerjave, je objavilo raziskavo, v kateri so med seboj primerjali, kaj videoteka Netflix ponuja uporabnikom v različnih državah.

Primerjali so število filmov in serij, ki so uporabnikom dostopne v posamezni državi in jih primerjali s cenami naročnin. Na podlagi rezultatov so sestavili seznam držav, kjer je razmerje med ceno in ponudbo videoteke Netflix najboljše. Je Slovenija na njem?

Slovenci za več denarja dobimo manj

V Sloveniji je skupno v videoteki na voljo 3806 vsebin, od tega 1188 serij in 2618 filmov. Cena za najosnovnejšo naročnino znaša 7,99 evrov oziroma prerečunano 9,01 dolarjev. Uporabnik v ZDA za osnovno naročnino odšteje manj, le 7,99 dolarjev. Za svoj denar dobi 5839 del v videoteki, od tega 1716 serij in 4123 filmov. Slovenci tako za eno serijo ali film plačamo preračunano 0,00237 evra, med tem ko Američani plačajo 0,00137.

Netflix  | Avtor: netflix netflix
Največ za svoj denar dobijo Kanadčani

Kanadčanom je v njihovi videoteki Netflix na voljo več kot 5500 filmov in serij. Preračunano tako za posamezen film oziroma serijo plačajo okoli desetino manj kot Britanci, Američani in Avstralci. Videoteka, ki je na voljo Dancem, je kar polovico manjša od tiste, ki je na voljo Kanadčanom. Danci tako za en film ali serijo plačajo skoraj dvakrat toliko kot Kanadčani.

Najmanj plačajo Brazilci, največ Skandinavci

Če primerjamo zgolj cene, ki jih uporabniki plačujejo mesečno, je Netflix najcenejši za Brazilce. Skoraj 40 odstotkov manj plača Brazilec kot Američan ali Britanec, zgolj 5,24 dolarja. Američani so na lestvici uporabnikov, ki na mesec za Netflix plačajo najmanj, na 23. mestu, Britanci pa na 18. Še vedno pa oboji plačajo manj kot povprečen uporabnik, povprečna naročnina namreč znaša 8,25 dolarja.

Naročnina za Netflix je preračunano najdražja na Danskem, znaša skoraj 12 dolarjev. Danci za Netflix plačujejo skoraj 4 dolarje več kot Američani in skoraj 8 dolarjev več kot Brazilci, čeprav je Brazilcem na voljo več vsebin kot Dancem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • bojovi 14:49 09.december 2018.

    Netflixa nimam in ga tudi niti ne rabim, hvala.

  • Žurnalček 10:16 09.december 2018.

    Ma oštrigeta, kaj ne poveste ! A vam za ta FIX trgajo od plaće isto kot samoprispevek ali se nanj morate naročiti ? Sem pogledal v Ustavo . Nikjer ni omenjen ta FIX niti ni ustavna pravica !

  • boogin1 20:01 08.december 2018.

    Za Netflix storitve se odločamo prostovoljno. RTV in po novem tudi POP pa prisilno plačujemo.